80% от българите предпочитат безконтактните плащания
Мъжете пазаруват основно онлайн, жените – комбинират
Публикувана: 18 Oct 2018 | 14:16

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните 3 месеца, сочат резултати от представително проучване на тема "Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги". Това показва промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой. Според данните, сред методите за плащане, които са по-слабо използвани от потребителите в България разплащателни средства, са дигиталните портфейли (12%), предплатените (14%) и виртуалните карти (11%).

 

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта.

 

Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни. Това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването й. Потвърждение за нуждата от яснота относно платежната услуга сочат данните, показващи как 12 % от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но са посочили продукт, който не спада в тази продуктова категория.

 

61% от потребителите са посочили, че продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално–битови сметки. Плащането на битови сметки през дигитален портфейл и мобилни апликации за банкиране тепърва набират популярност – 11 % от потребителите посочват, че заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл. Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 г., хора от столицата и лица с доход над 1000 лв. Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент.

 

Още по темата: Финансовата помощ за хората с увреждания ще зависи от линията на бедност?

Коментари ( 0 )