IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:33 | 13 ноември 2018
Обновен: 01:57 | 6 май 2024

Таксиметровите шофьори във Варна спират протестите

Предстои отново да разгледат исканите от тях по-високи тарифи

По материала работи: Борис Проданов
Таксиметровите шофьори във Варна спират протестите

На следващото заседание на комисията по транспорт предстои да се намери решение за таксиметровите шофьори, които протестираха и днес с искане за по-високи тарифи. След кратки демонстрации организаторите бяха допуснати в сградата на община Варна, за да разговарят с председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. 

 

От таксиметровия бранш са категорични, че тарифите трябва да бъдат в полза и на гражданите, и на водачите. Недоволните заявиха, че до провеждане на заседанието на транспортната комисия протестите им ще спрат.

 

Таксиметровите шофьори във Варна отново изразиха недоволство, този път пред сградата на общината. Искат от 75 ст./км (дневна) минималната ставка да стане на 1 лв./км и от 85 ст./км на 1,20 лв./км (нощна). Общинският съвет на Варна е определил и максимална дневна тарифа за услугата от 2 лв./км, както и 3 лв./км през нощта.

 

„Това, което поех като ангажимент и което е в правомощията ми, е да поискам Комисията по транспорт към ОбС-Варна да проведе ново заседание, на което да бъде преразгледан казусът. На него ще бъдат поканени всички засегнати страни, включително представители на таксиметровите централи – основните играчи на пазара. Надявам се тогава да се вземе съвместно решение, което ще бъде рационално и разумно и изключително добре обосновано“, заяви след срещата Тодор Балабанов.

 

„Може би ще искат и друга методология от председателя на Общинския съвет да изчислят себестойността на превоза и оттам на сетне решението което ще бъде взето ще бъде обосновано ще бъде както казват всички законно. Защото в крайна сметка г-н Балабанов утре ще излезе пред гражданите и те ще кажат: Защо вдигате тарифите? Но когато всичко е изчислено и обосновано той не може да каже, че не е прав. Нито пък ние ще кажем, че той не е прав. Ще очакваме заседанието на комисията, на което да бъде обсъден въпросът с минималната тарифа. Затова засега спираме с протестите“, добави на свой ред Димчо Иванов, председател на Независимия транспортен синдикат „Авто`94“.

 

Емил Дамянов

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Още по темата: Шофьорите на таксита излязоха на протест и пред община Варна

Коментари

Новини Варна