IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
18:18 | 17 декември 2018
Обновен: 07:09 | 20 април 2024

Теменужка Петкова: Глобата от Брюксел е заради отказа да приватизираме "Булгартрансгаз"

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца

По материала работи: Деян Михайлов
Теменужка Петкова: Глобата от Брюксел е заради отказа да приватизираме "Булгартрансгаз"

Очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което тя налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро, и с нашите правни консултанти ще решим какво да правим, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. От думите й се разбра, че ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. "През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси", посочи тя.


Пресконференцията беше по повод днешното решение на Европейската комисия да наложи над 77 милиона евро глоба на Българския енергиен холдинг и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради това, че са злоупотребявали с господстващото си положение и са пречили на частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен. Делото е по жалба на "Овергаз".


Делото се води поне осем-девет години. Разговори са водени на различно ниво, включително политическо, и ние искахме споразумение с ЕК, като смятахме, че има всички основания за това. За съжаление споразумение няма, посочи Петкова. Основните причини били становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, каза Петкова. Това обаче за нас е "червена линия", която ние не можем да прекрачим - това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност, посочи министър Петкова. Това е неприемлив вариант, потвърди тя.


Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансовите интереси на фирмите. Глобата е за период от четири години и половина, който беше съществено намален от първоначалния период за извършено нарушение от над осем години. Размерът на глобата също е съществено намален от първоначално търсения, уточни Петьо Иванов, директор на БЕХ.

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна