IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
13:46 | 14 май 2019
Обновен: 16:01 | 27 март 2024

Кампанията "Жълти стотинки" идва и във Варна

Медийна група "Черно море" е партньор, вижте подробности

По материала работи: Слав Велев
Кампанията "Жълти стотинки" идва и във Варна

Добрината е заразна и всеки, който отделя от стотинките си в полза на другите вече знае това. Знаят го и децата. Вече дванадесета година тече благотворителната акция „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца. Всяка година се избира град-столица на акцията. За 2019 година това е Хасково и МБАЛ “Хасково”.

 

Кампанията във Варна

Акцията във Варна ще се проведе на 1 юни до Слънчевия часовник на входа на Морската градина. От 10:00 до 22:00 часа всеки желаещ може да предадете събраните стотинки на открития целодневен пункт, да се запознае с лицата зад каузата и да научи повече за събраните средства и къде отиват те вече 12 поредна година.

 

За всеки участник в кампанията е подготвена официална грамота. Докато предавате вашите стотинки, ще имате възможност да вземете участие и в малката работилничка и креативни игри с награди. Партньор на кампанията е Медийна група „Черно море“.

 

Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

 

Организаторите са изчислили, че ако всеки човек заделя дори само по 30 стотинки на ден, за 30 дни ще е събрал 9 лева. За година – 108 лв. Ако дори само 500 души съберат толкова, за година сумата ще е почти 55 000лв. Колкото е сумата, събрана от акцията през 2017.

 

Нуждите на Детското отделение на МБАЛ-Хасково

Отделението за деца в Хасковската болница се нуждае от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.

 

Идеята

Надсловът ,,Деца помагат на деца” е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

 

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата година, достигнаха 62 876,09 лв. С тях за Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД в Стара Загора бяха закупени два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а за Клиниката по Детска хирургия - кувьоз, ехограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, дигитален видеопринтер и перфузор.

 

Помощта се събира през цялата година

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец.

За повече информация: 0882 066 306 или 0894704795

 

Коментари

Новини Варна