IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
11:02 | 20 август 2019
Обновен: 04:56 | 21 април 2024

Рибари: Тенденцията тази година е морето да дава по-малко

Сафридът изостава, надеждите тази есен са в чернокоп и лефер

По материала работи: Борис Проданов
Рибари: Тенденцията тази година е морето да дава по-малко

„Тенденцията тази година е рибата да е по-малко. Липсва познатият улов на сафрид. И цацата, а и други риби намаляват. Това важи за видове, които не правят преходи, а местообитанието им е тук, в Черно море“, оплакаха се рибари от Варна.

 

„Има количества черноморски сафрид, който стига до борсите, но той понякога идва и от комшиите. А и често недобросъвестни търговци предлагат внос от доста по-далеч. Естествено, риболовът у нас, и в частност във Варна, не е умрял, но трябва да се вземат мерки“, обясниха ни още те.

 

Според тях промишленият улов убива по-дребните риби, към които няма интерес, но влизат в мрежите. Траулери често изхвърлят такава продукция, която, ако се запази още месец - два, ще е идеална за пазара.

 

„А и Черно море не е бездънна яма. Трябва стриктен контрол. Имаме предложение – ако в определен район е засечена предимно дребна риба, там да не се извършва риболов. Естествено, това се решава на европейско равнище, но всички държави по Черно море трябва да са отговорни“, акцентират рибарите.

 

Те се надяват през септември слуката най-после да ги сполети – къде с чернокоп, къде с лефер. Сафридът още не е напълно „изпуснат“, но големите пасажи така и не дойдоха. Мнозина си мислят, че е от увеличената популация на делфините.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибарите от Варна се надяват на слука през есента

 

Коментари

Новини Варна