IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:28 | 2 септември 2019
Обновен: 19:36 | 18 април 2024

Леферът може да засрами по цена калкана

Всичко зависи от улова тази година

По материала работи: Борис Проданов
Леферът може да засрами по цена калкана

С риск да се повторим, но след броени дни (временно) най-скъпата черноморска риба във Варна може да не е калканът. Времето ще спре да се обръща и към средата на месеца се очаква сериозен улов на чернокоп. А с него идва и леферът. Това е една и съща риба, но името обуславя различна големина и съответно – цена.

 

Миналата година по това време в един момент леферът удари 30 лв./кг., защото в началото почти не се хващаше. Матрапази довериха на Медийна група „Черно море“, че най-вероятно хитовите първи риби са били от Средиземно море, но кой знае?

 

Чернокопът е с големина до 28 см (обикновено в лондите се вади доста под този размер) и цената е между 4 и 7 лв./кг. Или поне такива са спомените на автора на тези редове. Всеки (линеен) сантиметър над този „калибър“ обаче добавя допълнително 8 – 10 лв. Защото на тезгяха вече ще имаме лефер. Иначе на вкус и малките, и големите риби са еднакви. С оглед търсенето и предлагането обаче, като нищо калкан и лефер на определен етап ще имат близки цени, а после всичко зависи от улова.

 

Ако чернокопът е най-малкият в семейството, а леферът – средният, то големият екземпляр се нарича гофан. Тежи обикновено над килограм и цената му действително може да се окаже фантастична. Ловени са риби и до 14 кг, именувани „супергофани“.

 

Чак такива чудеса по родните борси не очакваме. Чернокопи се ловят и под 28 см, няма ограничения от закона. Той излиза на лодки, кораби и за въдичари – на брега.

 

Леферът обаче се категоризира за улов и неговите минимални сантиметри трябва да са 28. Хваща се успешно с всякакви такъми, пригодени за хищните риби. Миналата година излизаха парчета и по около 50 см.

 

При откачането от кукичката внимавайте, защото безсъвестно хапе. Кълве и на блесна, като може за примамка се използват излъскани вилици или лъжици.

 

Къде (и колко!) обаче ще се оформи уловът – никой не знае. Балчик се оказа преди година Меката на този тип риба, но сезон със сезон не си прилича, затова остава да чакаме. Развръзката трябва да настъпи до броени дни.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари: Чернокопът тръгна

Коментари

Новини Варна