IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:31 | 2 декември 2019
Обновен: 03:43 | 19 април 2024

Експерти: 90% от частните квартири във Варна са в сивия сектор

По материала работи: Ставри Таргов
Руслан Петков.

Във Варна има 2 200 места за настаняване на туристи, като от тях са категоризирани само 290. Това означава, че 90% от всички са в сивия сектор.

 

Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ Руслан Петков, собственик на фирма за управление на имоти. Всяко място, което развива туристическо настаняване, трябва да е категоризирано, напомни той.

 

В този период на годината от 2 200 места за настаняване реално активни са 100, които предлагат нощувки. Всички останали са дадени под наем на студенти и на всякакви клиенти с нужда от настаняване до лятото.

 

Винаги съм твърдял, че нашите туристи са истинските туристи – идват тук, харчат тук парите си и от това печелят всички – община, заведения, търговци, музеи и т.н. Но в момента законът е неадекватен, коментира Красимир Андреев, председател на Асоциацията на наемодателите в България.

 

Много по-добре е държавата да даде възможност на хората сами да излязат на светло, както е в развитите страни, а не да използва тоягата…

 

Най-важното е да има диалог между институциите – Министерство на туризма, НАП, община, и хората, посочи той. Затова и създадохме асоциацията. Никой не иска да плаща данъци, но всеки иска добра инфраструктура, а това няма как да се осъществи без увеличение на постъпленията от налози, обобщи Андреев.

 

В момента за категоризация на апартаменти като места за настаняване общината изисква няколко документа – нотариален акт, съгласие на 51% от собствениците на жилища във входа и други. До няколко месеца нейни представители извършват оглед. Постоянната регистрация, която се дава, е за срок от 5 години.  

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (2.12.2019) - Ще излязат ли „на светло“ частните квартири?

Коментари

Новини Варна