IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
13:00 | 5 февруари 2020
Обновен: 06:23 | 19 април 2024

Приходите от туристически данък във Варна са намалели

Причината - фалитът на "Томас Кук"

По материала работи: Борис Проданов
Приходите от туристически данък във Варна са намалели

В сравнение с 2019 г. приходът от туристическия данък във Варна намалява. Това съобщи по време на на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност” ресорният директор в общинската дирекция Соня Георгиева. В Бюджет 2020 са заложени малко над 4,2 млн. лв., докато в миналогодишната макрорамка той е бил над 4,5 млн. лв., но са събрани едва 4,1 млн. лв. Причината е фалитът на туристическия гигант „Томас Кук“, който остави буквално в безтегловност целия бранш – не само у нас, но и по света. Това обаче не попречи на община Варна да изпълни заложените в календара събития. Но очакванията за Бюджет 2020 са с 300 000 лв. по-скромни от тези през 2019 г.

 

Сериозна част от средствата – 2,285 млн. лв. ще бъдат инвестирани в туристическа инфраструктура и озеленяване. Именно за зелените площи (поддържане, изграждане, възстановяване) ще отидат 2,185 млн. лв. За организиране на събития от местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма (вкл. и за инициативата „Дестинация за 3 сезона“) са предвидени над 1,43 млн. лв. Заложени са финанси за туристически информационни центрове, за реклама на общинския туристически продукт и участие на борси, както и за проучване и анализи.

 

Приемането Бюджет 2020 в сферата на туризма не мина без оживени дебати. А макрорамката стана фаст след 3 прегласувания на съветниците от постоянната комисия.

 

Последната дума имат ПК „Финанси и бюджет“ и местния парламент.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Заделят 309 хил. лева за градска естетизация на Варна

Коментари

Новини Варна