IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
14:36 | 3 февруари 2020
Обновен: 18:07 | 24 април 2024

Заделят 309 хил. лева за градска естетизация на Варна

Преизбраха и външните експерти към фонд „Култура“

По материала работи: Слав Велев
Заделят 309 хил. лева за градска естетизация на Варна

Естетизацията на градската среда в кварталите ще бъде един от новите приоритети на Община Варна през 2020 г. Наред с благоустрояването на междублоковите пространства ще се работи и върху подобряването на визията на по-отдалечените от историческия център райони.  Тези цели са заложени в Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане, която беше одобрена на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“.

 

Периодично намаляват средствата за култура от бюджета на Община Варна през последните няколко години, за сметка на тези, заделени за спорт. Това становище изрази  председателят на  ПК „Култура и духовно развитие“ Димитър Чутурков. Той препоръча да се търсят възможности за допълнително финансиране. По негови думи не бива да се дава приоритет на тялото, за сметка на духа. Бе отчетено, че през миналата, 2019 г. са нараснали градските празници, фестивали, конкурси и мероприятия по естетизация на градската среда. 60 събития с 1500 участници е отчел Международният музикален фестивал „Варненско лято“. За първи път е бил проведен тридневен научен форум, посветен на барока. През тази година най-старият ни фестивал ще се съсредоточи върху две големи годишнини – на Брамс и Бетовен.

 

Фокусът тази година ще е върху районите „Младост“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, в чиито открити пространства ще бъдат поставени нови паметници и пластични композиции. „Насищането на тази среда с произведения на монументалното изкуство не само ще промени облика на новите зони за отдих, спорт и развлечение, но ще популяризира и пластичното изкуство сред жителите на тези райони“, каза пред съветниците Антония Йовчева, директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“.

 

За естетизацията на градската среда в тазгодишния бюджет на Варна са заделени близо 309 хил. лева, като 269 хил. лева са за изпълнение на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане за 2020 г. Предстои да бъдат реализирани каменна пластика „Диалог“ на Адриана Добрева, скулптура от стъкло и метал „Стъкленото цвете“, пластика „Ключарят на тайнствата“ и др. Ще бъдат изработени и две паметни плочи – на актьора Кирил Господинов и на опълченеца Георги Сивков.  

 

Проектобюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 29 млн. лева. Близо 3,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, като има завишение спрямо миналата година с около 100 хил. лева. Бюджетът за общинския фонд „Култура“, който влиза в това перо, е в размер на 1 млн. лева.

 

Дейността и издръжката на читалищата ще струва на местната хазна 1,4 млн. лева. Подобно ще е финансирането и за библиотеките – 1,27 млн. лева. За музеите и галериите с регионален характер са планирани 3 млн. лева.

 

Зоокътът, който също е част от функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“, е с бюджет от близо 1,8 мл. лева. От тях 1,2 млн. лева са капиталови разходи за реконструкция и модернизация на зоопарка.

 

За дейност „Обредни домове и зали“ са планирани 710 хил. лева. 700 хил. лева ще струва на хазната отчуждаването на земя за разширяване на гробищния парк „Запад“ в с. Тополи. Останалите 10 хил. лева са заделени за погребения на бездомни и социално слаби хора.

 

На днешното заседание членовете на комисията дадоха съгласието си да се отпуснат средства от общинския бюджет за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър, което ще струва на хазната около 166 хил. лева.

 

Съветниците преизбраха и външните експерти към фонд „Култура“. Мандатът на специалистите изтече, но тъй като работата им досега беше много успешна, бе решено те да продължат да оценяват проектите. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова („Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“).

 

За 2020 г. са заделени повече пари за Алеята на книгата, за мероприятия, провеждани на сцена „Раковина“, за „Великденска плетеница“, както и за „Най-дългата вечеря на плажа“. От културната комисия изразиха надежда, че усилията в областта на културата и мероприятията, свързани с нея ще обособят културен туризъм и чуждестранни гости, идващи във Варна конкретно заради музикални събития, а не случайно попаднали на тях. Бе отчетено второто място, което варненският Фонд „Култура“ заема, веднага след този на столична голяма община. От 10 февруари до 10 март проекти и организации могат да кандидатстват за втора сесия на фонда.

 

Предстои да бъдат обсъдени на второ заседание допълнителни точки от дневния ред.

Ели Маринова

 

Поставиха 40 нови маси за тенис във Варна

Коментари

Новини Варна