IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
18:31 | 15 октомври 2015
Обновен: 13:27 | 25 април 2024

Лава е второто куче водач във Варна

С нея съм по-спокойна, предупреждава ме за опасности, казва нейната притежателка Добринка Водичева

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Лава е второто куче водач във Варна. Симпатичната лабрадорка отскоро е в професията, тъй като е много млада. „Заедно сме от месец. Досега не съм имала куче водач, но и те като цяло са малко в страната, Лава е второто във Варна. В много аспекти тя промени живота ми. Откакто е до мен, се придвижвам по-лесно, по-бързо и по-безопасно. Тя е обучена да заобикаля препятствия и опасни терени, да ме предупреждава за тях. Освен това е и другарче, което непрекъснато е с мен при всякакви ситуации“, сподели за вестник „Черно море“ Добринка Водичева, която е незряща и работи като възпитателка в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“. 

 


 


 


 

Добринка ходи с Лава на работа и влиза с нея в часовете в учебното заведение. „Децата я приемат много въодушевено, тя през цялото време е при мен в класа. Покрай нея децата станаха по-задружни, по-организирани, чувстват Лава като една от тях. Амбицираха се да бъдат по-активни. Контактът с животното по време на междучасията допринася за сваляне на стреса. Действа много благотворно“,  поясни Добринка Водичева. 


20-годишната Гюнюл е сред учениците, на които Лава помага да преодолеят някои от своите фобии и притеснения. „Аз по принцип имам страх от кучета, но с Лава се опитвам да свикна. Вече мога да я галя“, сподели Гюнюл пред вестник „Черно море“.

 

Кучетата водачи в България се обучават от фондация „Очи на четири лапи“, единствена до момента в страната. След раждането си кучетата се социализират в приемни семейства на доброволни начала. Тези, които преминат различните видове тестове, могат да се подложат на обучение, останалите не се обучават. 

Когато кучето водач е в работен режим, а това си личи, когато незрящият го държи за мекия или за твърдия повод, тогава не бива да се вика кучето по име или да се закача и милва, изобщо не трябва да се демонстрира каквото и да е отношение към него, което да го разсейва. Но когато кучето е в свободен режим, т.е. неговият притежател му е дал команда „Играй“, тогава то като всички останали животинки има право да играе със себеподобни, с хора, има свободна програма. Това се случва по няколко пъти на ден“ , разказа Добринка Водичева.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна