IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
11:31 | 5 януари 2017
Обновен: 23:28 | 19 април 2024

Подгответе трапезата за Йордановден

Вечерта на 5 срещу 6 януари е третата, последна кадена вечер и на трапезата присъстват само постни ястия

По материала работи: manager
Подгответе трапезата за Йордановден

Кулинарни предизвикателства очакват много български семейства още в първите дни на новата година. Особено сериозни в това отношение са трапезите за Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година. И понеже имената на светците са много широко разпространени, едва ли не всяка втора домакиня ежегодно се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей така, без да са викани специално, човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.

 

По традиция на трапезата вечерта на 5 срещу 6 януари, когато е третата, последна кадена вечер, на трапезата присъстват само постни ястия.

 

Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

 

На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.

 

Нищо не пречи, когато се приготвяте за тази вечер, да направите половината от тези зелеви сърмички-хапки постни, а другата част с кълцано месо. Поставяте постните на трапезата на 5-ти, а тези с месото оставяте за гостите на Йордановден.

 

Ето и рецептата на баба Кръстинка:

 

Тези постни сърмички са с размер 3х1,5 см. Изисква се търпение да ги навиете, но вкусът е невероятен и ще стигнат за неопределен брой гости.

 

Зелевите листа се нарязват на парчета с големина, колкото искаме да бъде малка сармата. В нашия случай 4х6 см. След това правим двата вида плънка. Оризът се измива през цедка. Хубаво се изцежда и се добавя малко сол, доста червен пипер, черен пипер на вкус и олио, колкото да покрие ориза. Запържва се леко, добавят се два стръка нарязан на ситно праз и 3-4 лъжици едросмляна лютеница. 2/3 от плънката се отделя и към нея се прибавя накълцано на много ситно и леко запържено свинско, може да сложите и 150-200 грама кълцан пушен бекон.

 

Двете плънки се поставят в отделни съдове, долива се топла вода (1 пръст над плънката) и се оставя на бавен огън, докато оризът я „погълне“.

 

Взема се по малко от плънката и се навиват сърмички - стегнати като бебенца. Нареждат се плътно в съд, който може да се ползва във фурната, предварително намазан с олио. Под тях и над тях се поставят цели зелеви листа и се притискат с по-голяма чиния, за да не „изплуват“. На тези с постната плънка се слага повечко олио, защото зелето трябва да бъде малко по-мазно, за да бъдат сърмичките вкусни като тези с месо.

 

Отгоре се залива с вряща вода - да дойде 2-3 пръста над сърмите.

 

Варят се до готовност - докато оризът и зелето хубаво омекнат.

 

Накрая се маха капака и чинията, която ги притиска, отстраняват се зелевите листа и се долива пак олио и се поръсва червен пипер. Запичат се още малко, за да хванат хубава кафява коричка.

 

На трапезата на Йордановден можете да сложите и от двата вида. Гостите гарантирано ще ги харесат.

 

Традиционно на трапезата на Йордановден освен сърмичките ще трябва да сложите и пита, свинско, кисело зеле, боб, пълнени чушки,  вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето. Ето две рецепти от които ще си оближете пръстите, а не отнемат много време за приготвяне.

 

ПИТКАТА НА ЕЛИ

 

Необходими продукти:

 

3 бр. яйца за тестото

1 бр. яйце за намазване на питката

1 кофичка кисело мляко

1 кубче мая, разтворено в 150 мл. хладка вода

1 с. л. сол

½ с. л. захар

1 с. л. олио

1,2 кг. брашно

1 пакетче краве масло за намазване на корите

300 / 400 гр. натрошено сирене за плънка

 

Начин на приготвяне:

 

Омесва се меко тесто. Разточват се три кори, които се нарязват на триъгълници, поръсват се със сирене и се навиват на кифлички (може и друга форма, по желание). Нареждат се в по-дълбока тава и се оставя да втаса около 1 час. Намазва се с разбито яйце, поръсва се със сусам (по желание) и се пече до готовност на 180 – 200 градуса, като фурната не се загрява предварително.

 

Градски гювеч за Йордановден

Стара семейна рецепта от началото на ХХ век

 

Необходими продукти:

 

1200 гр свинско месо

1400 гр картофи

200 гр пушена сланина или бекон

3глави лук

2 глави чесън

1 шепа сушени сини сливи

5-6 зърна бахар

2 дафинови листа

10 зърна черен пипер

сол

2 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. пикантина

6 с.л. брашно

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. бяло вино

3 ч.ч. вода

 

Начин на приготвяне:

 

Месото се нарязва на парчета, които се овалват в смес от 4 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. пикантината, 1/2 ч.л. черен пипер. В глинен гювеч се слагат картофите и лука, нарязани на едри парчета, месото, чесъна на скилидки - небелени, сушените сливи, бахар, черен пипер на зърна, дафиновите листа, червен и черен пипер, олио, бяло вино и вода. Отгоре се нареждат лентички от нарязаната на тънко сланина. Капакът се запечатва с тесто, върху което се залепват намокрени ленти от вестник за да не изгори и да не се начупи. Пече се на 200 градуса за 3 часа.

 

Очаквайте нашите вкусни предложения и за трапезата на Ивановден

 

Рецептите са авторски и позоваването на източник е задължително

 

Още по темата: Като е постно, защо да не е и вкусно?

Какво да сложим на трапезата по празниците

 

Коментари

Новини Варна