Кулинарни предизвикателства очакват много български семейства още в първите дни на новата година. Особено сериозни в това отношение са трапезите за Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година. И понеже имената на светците са много широко разпространени, едва ли не всяка втора домакиня ежегодно се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей така, без да са викани специално, човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.
По традиция на трапезата вечерта на 5 срещу 6 януари, когато е третата, последна кадена вечер, на трапезата присъстват само постни ястия.
Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.
Нищо не пречи, когато се приготвяте за тази вечер, да направите половината от тези зелеви сърмички-хапки постни, а другата част с кълцано месо. Поставяте постните на трапезата на 5-ти, а тези с месото оставяте за гостите на Йордановден.

Ето и рецептата на баба Кръстинка:
Тези постни сърмички са с размер 3х1,5 см. Изисква се търпение да ги навиете, но вкусът е невероятен и ще стигнат за неопределен брой гости.
Зелевите листа се нарязват на парчета с големина, колкото искаме да бъде малка сармата. В нашия случай 4х6 см. След това правим двата вида плънка. Оризът се измива през цедка. Хубаво се изцежда и се добавя малко сол, доста червен пипер, черен пипер на вкус и олио, колкото да покрие ориза. Запържва се леко, добавят се два стръка нарязан на ситно праз и 3-4 лъжици едросмляна лютеница. 2/3 от плънката се отделя и към нея се прибавя накълцано на много ситно и леко запържено свинско, може да сложите и 150-200 грама кълцан пушен бекон.
Двете плънки се поставят в отделни съдове, долива се топла вода (1 пръст над плънката) и се оставя на бавен огън, докато оризът я „погълне“.
Взема се по малко от плънката и се навиват сърмички - стегнати като бебенца. Нареждат се плътно в съд, който може да се ползва във фурната, предварително намазан с олио. Под тях и над тях се поставят цели зелеви листа и се притискат с по-голяма чиния, за да не „изплуват“. На тези с постната плънка се слага повечко олио, защото зелето трябва да бъде малко по-мазно, за да бъдат сърмичките вкусни като тези с месо.
Отгоре се залива с вряща вода - да дойде 2-3 пръста над сърмите.
Варят се до готовност - докато оризът и зелето хубаво омекнат.
Накрая се маха капака и чинията, която ги притиска, отстраняват се зелевите листа и се долива пак олио и се поръсва червен пипер. Запичат се още малко, за да хванат хубава кафява коричка.
На трапезата на Йордановден можете да сложите и от двата вида. Гостите гарантирано ще ги харесат.
Традиционно на трапезата на Йордановден освен сърмичките ще трябва да сложите и пита, свинско, кисело зеле, боб, пълнени чушки, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето. Ето две рецепти от които ще си оближете пръстите, а не отнемат много време за приготвяне.
ПИТКАТА НА ЕЛИ
Необходими продукти:
3 бр. яйца за тестото
1 бр. яйце за намазване на питката
1 кофичка кисело мляко
1 кубче мая, разтворено в 150 мл. хладка вода
1 с. л. сол
½ с. л. захар
1 с. л. олио
1,2 кг. брашно
1 пакетче краве масло за намазване на корите
300 / 400 гр. натрошено сирене за плънка
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто. Разточват се три кори, които се нарязват на триъгълници, поръсват се със сирене и се навиват на кифлички (може и друга форма, по желание). Нареждат се в по-дълбока тава и се оставя да втаса около 1 час. Намазва се с разбито яйце, поръсва се със сусам (по желание) и се пече до готовност на 180 – 200 градуса, като фурната не се загрява предварително.
Градски гювеч за Йордановден
Стара семейна рецепта от началото на ХХ век
Необходими продукти:
1200 гр свинско месо
1400 гр картофи
200 гр пушена сланина или бекон
3глави лук
2 глави чесън
1 шепа сушени сини сливи
5-6 зърна бахар
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
сол
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. пикантина
6 с.л. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. бяло вино
3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, които се овалват в смес от 4 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. пикантината, 1/2 ч.л. черен пипер. В глинен гювеч се слагат картофите и лука, нарязани на едри парчета, месото, чесъна на скилидки - небелени, сушените сливи, бахар, черен пипер на зърна, дафиновите листа, червен и черен пипер, олио, бяло вино и вода. Отгоре се нареждат лентички от нарязаната на тънко сланина. Капакът се запечатва с тесто, върху което се залепват намокрени ленти от вестник за да не изгори и да не се начупи. Пече се на 200 градуса за 3 часа.
Очаквайте нашите вкусни предложения и за трапезата на Ивановден
Рецептите са авторски и позоваването на източник е задължително
Още по темата: Като е постно, защо да не е и вкусно?
Какво да сложим на трапезата по празниците

Времето днес: Студено и мъгливо сутринта, до 18 градуса през деня
Хороскоп за 13 ноември: Бурни емоции и големи новини за зодиите
Кафява захар и кокосово масло срещу косопад
Ранните признаци на недостиг на хранителни вещества
Извънземен живот? Ще го търсим в облаците
Метеорният поток Леониди ще достигне своя пик на 16-17 ноември
В Космоса откриха „свръхгореща фабрика“, която ражда звезди с невероятна скорост
Китай: Завръщането на астронавтите от „Шънчжоу-20“ върви по план
Австралийски бургери проклели Оскар Пиастри
Олимпиакос преби литовци, Везенков само с 14 точки
Трансферна цел на Левски: Учих се от Анри и Дрогба
Тухел с тежко решение в Англия: Няма да пуска заедно звездни футболисти
Нумерологична прогноза за 13 ноември
Таро карта за 13 ноември, четвъртък
Дневен хороскоп за 13 ноември, четвъртък
Какво може да видите на кожата си, когато здравето на червата е влошено
Какво може да използваме за неинвазивно подмладяване?
Какви са ползите на солните стаи?
Нарушения, свързани с уринирането
Безплатни консултации за хора с диабет и повишен риск от заболяването в ИСУЛ
"Лукойл" е поискала удължаване на преходния период за американските санкции
Времето днес: Студено и мъгливо сутринта, до 18 градуса през деня
Най-дългото спиране на работата на правителството на САЩ приключи
Кои са най-продаваните премиум автомобили в България?
Честит рожден ден, Ан Хатауей – От принцеса до носителка на „Оскар“ – актриса, продуцент и преди всичко – съпруга и майка
Ретрограден Юпитер - какво чака зодиите?
Коментари