IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:13 | 22 май 2017
Обновен: 16:41 | 23 април 2024

В 6 селища във Варненско пият вода с нитрати

Установено е също наднормено ниво на калций, има отклонения и по показателя колиформи

По материала работи: Пламен Янков
В 6 селища във Варненско пият вода с нитрати

Хората, живеещи в 6 селища от Варненска област, пият вода с нитрати. Това става ясно от последния анализ на Регионалната здравна инспекция, направен в периода 1 – 15 май.


Наднормено съдържание на нитрати има във водата в с. Изворско, с. Баново, с. Левски, с.Генерал Киселово, с. Аврен и с. Доброглед, където то е повече от 2 пъти над допустимото. В последното селище е регистрирано и отклонение по показателя колиформи. Във връзка с това РЗИ – Варна, е отправило предписание до „В и К“ да проучи причините и да вземе мерки срещу замърсяването.


Анализите на здравната инспекция са показали също наднормено количество на калций във водата в с. Аврен и в с. Дюлино.


Сами по себе си нитратите не са токсични, обясняват специалистите. Риск за здравето представляват веществата, образуващи се при метаболизма им – нитрити и нитрозамини. При постъпването на големи количества нитрати в организма обаче след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, главоболие и сърцебиене. Използването дълго на храни и вода с високо съдържание на нитрати води до алергия, нарушена функция на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. 


Най-уязвими от вредното действие на нитратите са кърмачетата до тримесечна възраст, бременните жени, малките деца с храносмилателни смущения и хората, претърпели тежки операции на стомашно-чревния тракт. 


Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5мг на килограм тегло дневно, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят по-големи количества над тази допустима доза, те вече представляват потенциална опасност за здравето. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Коментари

Новини Варна