IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
17:39 | 14 декември 2017
Обновен: 16:05 | 1 май 2024

Увеличава се майчинството за осиновяване на дете до 5 г.

От 1 юли догодина държавата изравнява правата на осиновителите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Увеличава се майчинството за осиновяване на дете до 5 г.

Всички осиновители на деца до пет години ще могат да ползват 1 година високоплатено майчинство. В момента жените, които осиновят дете до 1 г., имат право да получават 90% от заплатата си само за месеците, докато детето стане на годинка. Ако детето пък е на възраст между 1 и 2 г., жените ползват само втората година от майчинството, през която НОИ плаща 340 лв. месечно (380 лв. от януари). В същото време семействата, които вземат дете между 2 г. и 5 г., имат право на високото обезщетение за една година, но не и за втора година обезщетение при минимално заплащане. Сега социалното министерство предлага за обществено обсъждане промени, с които осиновителите ще имат право на 365 дни високоплатено майчинство за дете до 5-годишна възраст. Така правата на всички осиновители ще бъдат изравнени, макар че остава другата несправедливост - няма да се полага втора година майчинство за децата между 2 и 5 г.

 

Както "Сега" писа, през лятото Комисията за защита от дискриминация реши, че жените, които осиновяват деца до две години, са дискриминирани по отношение на отпуска и обезщетенията от НОИ. Тогава от социалното ведомство коментираха, че ще премахнат тази несправедливост. Неизвестно защо промените се предлагат чак сега, след приемането на бюджетните закони и ще влязат в сила от 1 юли, а не от 1 януари, защото трябвало да се подготвят и наредби. С промените се предлага да се уредят всички заварени случаи, пише в мотивите. Ако детето е било на 1 г. и 6 месеца например, то майката е ползвала само половин година нископлатено майчинство. След 1 юли, ако детето все още не е навършило 5 г., тази жена ще може да поиска от НОИ да й изплати още половин година обезщетение, но вече на 90% от заплатата й. Затова обаче ще трябва отново да излезе в отпуск по майчинство.

 

"Все още обаче остава нерешен въпросът за майчинството при осиновяване на деца на възраст над 5 г., както и втората година отпуск за отглеждане на дете, който в момента е частично уреден за децата, осиновявани под 1 г. В мотивите си към предложените промени водещият аргумент на МТСП е "Гарантиране равни права на лицата, които осиновяват деца до 5-годишна възраст". В случаите на осиновяване на деца над 4 г., когато са възможни хипотези на минимален отпуск, тези права съвсем не са равни и защитени. Пълноценно прекараното време с родителите в първите месеци и година след осиновяването е най-ценният ресурс, от който децата имат нужда, за да им е осигурен добър старт и успешна адаптация в новата среда. Именно заради това БАОО настоява отпускът за осиновяване да бъде целеви от момента на осиновяване, а не обвързан с възрастта на детето", пишат в становище от асоциацията "Осиновени и осиновители", които също са завели жалба в Комисията за защита от дискриминация. По данни на НОИ от началото на годината до края на август 162-ма осиновители са получавали парично обезщетение поради бременност и раждане в размер на 90% от осигурителния им доход за дете до една година или по 340 лв. за отглеждане на дете до 2 години.

segabg.com

Четете още: Над 20 кила марихуана откриха митничари при проверка на лек автомобил

Коментари

Новини Варна