IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
14:10 | 21 декември 2017
Обновен: 16:32 | 26 март 2024

Командирът на ВМС: Оставаме без бойни кораби през 2019 г.

България няма съюзническа гаранция за 85% от морските си пространства

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Заради вчерашния провал на сделката за строителство на два нови патрулни кораба за ВМС, може да се окаже, че страната ни остава без бойни кораби през 2019 г. Това каза във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Сделката пропадна, след като единственият кандидат за нея - българската корабостроителница “Делфин”, се отказа да подпише договор с Министерството на отбраната. Според Петев рискът се увеличава, защото закъснението за реализацията на проекта за новите кораби е близо 2 години. По негови думи, забавянето на проекта поставя на преден план изпълнението на другия проект възстановяване на техническата способност на фрегатите. Досега той не беше приет от Министерския съвет. Трябва да се увеличи темпото, с което се реализира, защото от три  фрегати, две са оперативни. 

 

Ако не бъдат предприети мерки, техният брой ще спадне и критичното състояние на руските кораби може да доведе до това – през 2019 година да нямаме бойни кораби, което е заплаха  за морския суверенитет на страната. За разлика от въздушните и сухоземните, България няма съюзническа гаранция за 85% от морските си пространства.  Съюзниците могат да ни помагат само тогава, когато има нарушение на териториалното море. Но в 85%, които са прилежащите зони, изключителната икономическа зона, която е 1/3 от сухоземната площ на страната, разчитаме единствено  и само на силите и средствата на флота. Неуспехът на сделката не значи край на проекта. Продължаваме нататък. Независимо от трудностите, българските моряци се справят и ще изпълнят този ангажимент. Но за да изпълняват задълженията си безопасно, без риск за живота си, без тревога за техните семейства, държавата трябва да поеме ангажиментите които има към тях“ – допълни командирът на ВМС като благодари на правителството и президентството и особено на министър Красимир Каракачанов за подкрепата. Предстои изпращане на заявка за информация до всички корабостроителници, преработване на проекта за инвестиционен разход и одобряването му от Народното събрание.

 

„Въпреки че нямаше противници на проекта, като че ли българското общество не беше узряло да прозре какво означава българска фирма да води този проект”, каза още контраадмирал Петев. Варна загуби възможността да реализира стратегията да стане IT хъб, подобряване на цялата инфраструктура и ръста на икономиката. България пък загуби възможността проектът да бъде реализиран на тази стойност, тъй като е на цени от 2015 г.“ – обясни командирът на ВМС. Новият проект  ще е за над 1.4 милиарда лева, заради включване на данък ДДС, поскъпването на морската техника и изискването да бъдат прибавени боеприпасите. Ще бъде поставен и въпросът за придобиване на подводница за ВМС. Засега няма конкретен план, но се обсъждат варианти и се очакват предложения.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Наградиха най-добрите военни моряци за 2017 г.

Експертите: Нова законова визия ще върне корабите под български флаг

 

Коментари

Новини Варна