IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
18:49 | 21 февруари 2018
Обновен: 05:36 | 10 април 2024

Национална кампания „Няма да ме хакнат“ гостува във Варна

Експерти от Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) ще обучават деца на киберхигиена и принципи за безопасен интернет

По материала работи: Борис Проданов
Национална кампания „Няма да ме хакнат“ гостува във Варна

В неделя от 11 ч. в креативното пространство за споделена работа „Иноватор“ експерти от ДАЕУ ще се включат в образователна инициатива. Събитието е част от поредица седмични работилници, но е специално посветено на безопасния интернет и темата за киберхигиена при децата до 13-годишна възраст.

 

Експерти от агенцията обучават децата с и без познания в програмирането чрез интерактивни игри и викторини на основните принципи за киберхигиена и превенция от най-разпространените киберзаплахи. Инициативата е част от програмата на Националната кампания за киберхигиена, която стартира на 6 януари под патронажа на Мария Габриел – европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество. До момента, благодарение на сътрудничеството на ДАЕУ с дигиталната национална коалиция, над 500 деца и родители са запознати с практиките за киберхигиена. По време на 6-месечния период на кампанията се провеждат различни онлайн и събитийни инициативи, които разпространяват добрите практики за киберхигиена сред широката общественост, малкия и средния бизнес. Досега кампанията са подкрепили Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на отбраната, Главна дирекция за борба с организираната престъпност и редица организации с нестопанска цел.

 

Днес кибератаките са един от най-опасните рискове за сигурността в света: не само икономическото и финансовото им въздействие е огромно, но и въздействието им върху стабилността и качеството на живот на обществото.  През 2016 г. в ЕС са регистрирани над 4000 кибератаки на ден,  80% от фирмите са докладвали, че са претърпели киберинцидент, а 76% от тях са били обект на т.нар. фишинг (phishing) атака. В същото време изследванията показват, че 80% от кибератаките могат да бъдат преодолени с елементарна киберхигиена.

 

Още по темата: Емил Радев стана посланик за по-безопасен интернет

Коментари

Новини Варна