IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
10:07 | 23 април 2018
Обновен: 22:35 | 24 април 2024

Пробутват ни по-постни храни, които са и по-скъпи

Министър Порожанов разкри фрапиращи разлики в продуктите у нас и в Европа

По материала работи: Борис Проданов
Пробутват ни по-постни храни, които са и по-скъпи

Близо 35% по-скъпо е детското пюре с пиле, зеленчуци и ориз в България, сравнено със закупеното от Германия. В тази сметка не влиза ДДС, защото там то е едва 7%. В действителност, в крайна сметка цената е по-висока с 40%.

 

Това разкри министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в сутрешния блок на бТВ.

 

Храните за деца са една от 11-те групи, които са проследени и изследвани. 106 проби от 53 храни са взети от февруари до април. Италия, Германия, Чехия и Австрия са страните, с които България се сравнява. Чехия не попада сред тях, макар и да е установено, че нашите продукти са по-лоши от техните.

 

Голяма част от храните се правят отделно за Румъния и България, не скри министърът. При 40 продукта съществува еднаква информация по етикетите, но при 13 (около ¼ - или 25%) съществува разлика в хранителната стойност и състава.

 

Фрапиращи са случаите с млякото за малките деца, с безалкохолни напитки, с моцарела. У нас портокалът е най-малко – под 5% сравнено с напитка в Унгария. Там е над 5%, докато в Италия – цели 12%, а 8% в Испания. И това е продукт на голяма фирма, посочва Румен Порожанов.

 

За други страни се използва захар, докато за Испания, България и Унгария – фруктозо-глюкозен сироп. Това обаче е обявено черно на бяло по етикетите.

 

С моцарелата случаят е друг. Грамажът се е оказал по-нисък, а вкусът – не бил автентичния. Шоколадовите изкушения и дори бульонът от зеленчуци също са с различия. Именно при тях, моцарелата и безалкохолните напитки става въпрос за различно съдържание и вкус, посочва министърът.

 

Физикохимични разлики съществуват в 1 продукт – споменатото по-горе мляко за малки деца. Разминавания в реално и обявено съдържание е открито в какаото, използвано в един от изледваните шоколади, както и в енергийната стойност.

 

Действително хубавият шоколад е производство на германска фирма, а този за нашия пазар – на полска. Марката обаче е една и съща.

 

Растителните мазнини в детското мляко са повече в България.

 

А общото е, че 42% от хранителните продукти са по-скъпи в отношение на нетната си стойност, без да се отчита ДДС. Ако и данъкът добавена стойност влезе в сметката (в Бълария е сред най-високите в Евросъюза), у нас се оказват най-скъпите цени.

 

Със 166% е по-евтина в Италия пастата за зъби, отколкото у нас. Инстантният плодов чай е по-скъп с над 80%, вурстчетата в германските магазини са близо 50% по-евтини.

 

И миналото лято са били отчетени такива резултати, не скри министър Порожанов. Въпреки поставеният въпрос за необходимост за еднакви продукти и равни права на потребителите в Европейския съюз. Държавите от централна и източна Европа настояват за регулация, предстоят промени в 3 директиви в Брюксел.

 

Министерството пък стартира срещи с 5-те най-големи вериги в България.

 

Още по темата: Във Варна решават за новия стандарт за качеството на храните в ЕС

Коментари

Новини Варна