IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
08:07 | 24 юни 2018
Обновен: 23:29 | 24 март 2024

Еньовден е - всяка билка лекува, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва

Еньовденският венец се пази до следващата година

По материала работи: Слав Велев
Еньовден е - всяка билка лекува, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година.
 

В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.
 

Празникът съвпада с лятното слънцестоене и затова много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата. Народът казва: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.
 

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според преданията тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.
 

Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.
 

Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.

 

През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея.
 

Вярва се, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година. Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава или наполовина, това предвещава болест.


Четете още:

Кой празнува на Еньовден?


 

 

Коментари

Новини Варна