IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
14:18 | 3 август 2018
Обновен: 20:44 | 22 април 2024

Българските ВМС получиха от САЩ нови бързоходни моторни лодки

С тържествена церемония в пункт за базиране Варна бяха връчени сертификати на 18 военнослужещи

По материала работи: Пламен Янков
Българските ВМС получиха от САЩ нови бързоходни моторни лодки

С тържествена церемония в пункт за базиране Варна бяха връчени сертификати на 18 военнослужещи от Военноморските сили, завършили курс за експлоатация и обслужване на бързоходни моторни лодки. На церемонията присъстваха посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, командирът на Военноморските сили на Република България Митко Петев и кмета на Варна Иван Портних. Със съдействието на посолството на САЩ в България Военноморските сили получиха безвъзмездно четири бързоходни лодки на стойност близо 2 млн. долара. 

 

"В днешния ден ние отбелязваме един хубав завършек на една продължителна програма, която беше насочена към подобряване и усъвършенстване способностите на въоръжените сили на Република България и в частност на Военноморските сили да противодействат на тероризма по море", каза командирът  на ВМС на Република България контраадмирал Митко Петев. 

 

Сертификатите бяха връчени лично от военното аташе на посолството на САЩ полковник Шанън Джонсън.

 

Военноморските сили получиха безвъзмездно четири бързоходни лодки. Три от тях са надуваеми с твърдо дъно, а четвъртия плавателен съд е модерен патрулен катер.

 

"Придобиването на високоскоростни плавателни средства е ясен знак затова, че двустранното сътрудничество във военната област между САЩ и България не е символично. Напротив. То има свои практически измерения, което показва и ангажимент на двете страни към колективната сигурност, към сигурността на Евроатлантическата общност, към регионалната сигурност", отбеляза още контраадмирал Митко Петев.

 

Посланикът на Съединените щати у нас Ерик Рубин благодари на контраадмирал Митко Петев и на българските Военноморски сили за съвместните усилия за справянето с тероризма в Черноморския регион.

 

 

"Днешните все по-сложни предизвикателства в морското пространство свързани с тероризъм, пиратство, трафик на оръжие и нелегална миграция изискват професионални морски сили готови да отговорят и да се адаптират към множество сценарии. Завършилите днес ще имат важна роля при повишаване готовността на България да се справя с тези предизвикателства. Лодките, заедно с оборудването и обучението им са на стойност близо 2 млн. долара. Те не само повишават морската сигурност и суверенитета на България, но подпомагат и колективната сигурност в Черно море и НАТО", заяви посланикът на САЩ у нас.

 

Веднага след официалната церемония беше направена и атрактивна демонстрация на плавателните съдове, която представи техните възможности. Скоростта на придвижване на лодките е 40 възла. Те са от най-ново поколение, въоръжени с радио-локационни станции, а катерът има хидро-акустична станция за борба с водолази.

 

Емил Дамянов

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна