IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
17:37 | 20 януари 2019
Обновен: 14:14 | 13 март 2024

Кафето по света свършва

Спасителни мерки трябва да бъдат предприети сега

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кафето по света свършва

Популярна напитка скоро може да се превърне в лукс. Изменението на климата, обезлесяването и болестите могат да накарат хората да не пият любимата си напитка сутрин. Изследователи от Kew Gardens в Лондон смятат, че около 60% от 124-те вида кафе в скоро време може въобще да ги няма. Само на остров Мадагаскар и в други райони на Индийския океан повече от 71% от разновидностите на дивото кафе са пред изчезване, съобщава Science Alert.

 

Заслужава да се отбележи, че въпреки че не всички видове от това растение са подходящи за производство на най-популярната напитка в света, в природата генетичното разнообразие е от ключово значение за самото съществуване на кафето.За приготвянето на напитката се използват само 2 вида кафе – арабика и робуста. Арабиката заема  60-70% от кафените зърна, продавани в света. В продължение на стотици години в Африка земеделските стопани използват диви кафета, чифтосвайки ги с култивирана арабика, за да постигнат потребителския вкус. Сега обаче обезлесяването, последвано от суши и болести, води до това, че дивото кафе изчезва. За да се намали производството на кафе двойно, ще отнеме само няколко десетилетия, предупреждават учени от Австралия и Нова Зеландия. Затова експертите смятат, че спасителните мерки трябва да бъдат предприети сега.

 

agrozona.bg

 

Четете още: 8 от най-задаваните въпроси за отслабване

 

Коментари

Новини Варна