IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
17:13 | 7 март 2019
Обновен: 00:01 | 17 април 2024

В Очна болница хвърлиха масово оставки

Условията за работа са нетърпими, алармират медици, търси се изход от ситуацията. А лечебното заведение дължи около половин милион лева

По материала работи: Борис Проданов
ПРОФ. ГРУПЧЕВА (В ДЪНОТО) НАПУСНА РАЗПЛАКАНА заседанието на постоянната комисия „Здравеопазване“. Д-р Тошев е правият от дясно.

Зам.-управителят на общинската Очна болница проф. Христина Групчева, 14 офталмолози на трудови договори и 11 специалисти и специализанти от Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицински университет – Варна, са подали оставки. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия „Здравеопазване“ към Общинския съвет, на което трябваше да бъде разгледано отворено писмо с концепция на проф. Групчева, подкрепено от нейните колеги.

 

След бурни дебати и изказвания, включително и сериозни нападки от страна на настоящия управител д-р Руслан Тошев, съветниците не взеха решение по въпроса. Проф. Групчева със сълзи на очите заяви, че за нея и колегите й това е финалът, че оттегля своето писмо и концепция. С нея залата напуснаха още 25 медици. Така от 7 април т.г. те вече няма да имат трудово-правни взаимоотношения със СБОБАЛ – Варна. Д-р Тошев обаче сподели мнението, че те ще размислят и ще се върнат.

 

С отвореното писмо Общинският съвет беше предупреден, че условията в лечебното заведение от година на година стават все по-трагични. В последните 10 г. управител на СБОБАЛ – Варна, е д-р Руслан Тошев, който през времето когато е бил народен представител, е делегирал своята длъжност на Емилиян Зафиров – зам.-управител по икономическите и административно–стопански дейности.

 

Беше посочено още, че

материалната база на Очна болница е морално и физически остаряла

 

до степен, която я прави опасна за пациентите. Посетителите и персоналът изпитват отвращение от обстановката в лечебното заведение, защото липсват елементарни възможности за поддържане на обща и персонална хигиена.

 

Проф. Групчева и колективът информираха общинските съветници, че частичен ремонт на Очна болница е правен за последно преди повече от 10 г. Апаратурата за всекидневна употреба вече е в технически лошо състояние, което допълнително нарушава качеството на диагностика и също крие реални опасности за пациентите.

 

Медиците посочиха още, че СБОБАЛ – Варна, е оставена с полуразрушени тавани, които предизвикват течове дори към подземния етаж. „Саниране“ с картонени плоскости на срутения покрив го е направил развъдник на гризачи, гълъби и пълзящи насекоми.

 

В тази тревожна обстановка Очна болница е загубила много от компетентните си офталмолози и специалисти, които са намерили възможности за изява или в други здравни структури или зад граница, посочва проф. Групчева, която на няколко пъти добави, че исканията са не за заплати, а за условия за работа и лечение на болните. От 7 април СБОБАЛ – Варна, загуби и още 26 медици от екипа.

 

Като решение за изход от тежката ситуация медиците предложиха

преминаване на СБОБАЛ – Варна, от база за обучение на МУ – Варна, в пълноценна база на университета. Аргументирано беше посочено, че само така ще се повиши качеството на офталмологичната помощ, както и осигуряване на спешна и неотложна помощ за хората с очни проблеми. Перспектива е изграждане на център (уникален за страната) за очна трансплантация и обслужване на случаите, които сега се лекуват на високи цени в чужбина. Заедно с писмото проф. Групчева и нейните колеги представиха и Концепция за развитие на Очната болница. Според нея СБОБАЛ – Варна, има капацитетът да се превърне в елитен център по офталмология. Той ще удовлетворява най-пълно нуждите за висококачествена спешна и планова стационарна помощ. Ще служи и като база за подготовка на студенти-медици, на специализантите и докторантите. Като част от Медицинския университет ще позволи в областта на офталмологията и най-новите достижения на науките да достигнат до българските пациенти – деца и възрастни. В писмото са изтъкнати намерения при прехвърляне на собствеността да се направят инвестиции за 3,3 млн. лв., от които поне 1,8 млн. лв. за лазерни технологии.

 

В хода на дебата съветниците направиха паралел между Очна болница и Тубдиспансера, който постоянно е дотиран от община Варна в последните години и вече към него са отклонени над 3 млн. лв. Беше споменато, че независимо от субсидията от СБОБАЛ – Варна, преди месец и половина, Очна болница е сериозно „на червено“ и дължи около половин милион лева, считано към 1 март т.г.

 

Освен преминаване към МУ – Варна, беше предложен като възможен вариант и публично-частно партньорство със запазване вида на терапевтичната дейност. Като цяло везните в комисията натежаха към предоставянето на СБОБАЛ – Варна, на Медицинския университет.

 

Това обаче срещна отпор от двама общински съветници и от самия управител. Д-р Тошев дори се оплака, че от година – година и половина знае „за този сценарий“. Според него „в тъмна стаичка е решено харизването на Очна болница“ и е предупреден „да не се дърпа“. Не каза обаче от кого, а общинският съветник Христо Атанасов му напомни, че за неверни твърдения може да бъде призован в съда.

 

По време на комисията стана ясно, че д-р Тошев също е входирал своя концепция

от близо 80 страници за развитието на Очна болница. Малцина от съветниците обаче бяха запознати с предложението, защото то е било внесено 2 дни преди заседанието. Управителят на лечебното заведения заяви, че има подадени и 15 докладни с искане на ремонти през годините, които са останали без последствия.

 

Общинският съветник Борислав Гуцанов поздрави проф. Групчева за концепцията и призова за вземането някакво решение, което да е в полза на гражданите.

 

В крайна сметка нямаше гласуване и 26 лекари-офталмолози, специалисти и специализанти си тръгнаха разочаровани, а проф. Групчева разстроена оттегли своята концепция.

 

Темата за съдбата на Очна болница обаче остава открита и се очаква в следващите дни въпросът да бъде разгледан на заседанията на комисиите по финанси и собственост.

 

Екип на "Черно море"

 

Още по темата: 

 

Лекари: Очна болница е тотално занемарена

 

Очна болница може да премине към Медицинския университет във Варна

Коментари

Новини Варна