IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
17:35 | 25 юни 2019
Обновен: 14:59 | 23 април 2024

Оморячване на деца, обичащи синята шир извършиха на Баркентината

Варненчета, отличени в конкурси се докоснаха до морската професия от палубата на „Калиакра“

По материала работи: Слав Велев
Оморячване на деца, обичащи синята шир извършиха на Баркентината

Снимки Ели Маринова

Оморячване, а не „кръщене“ нарекоха морските мъже първото докосване до морските професии на заслужили варненчета. В Деня на моряка от палубата на прочутия ветроход „Калиакра“ във Варна деца, участвали и печелили конкурси, свързани с морето получиха възможността да усетят тръпката на суровата съдба на морските професии. „Колкото са защитните пояси на ветрохода, толкова пасажери допуснахме до плаването, сподели Димитър Димитров, посланик на Международната морска асоциация за България. Желаещите бяха много повече, но шанс имаха късметлиите.  На палубата се качиха и деца, участвали в програмата „Кораб около света“, които са проследили интересни морски пътешествия. Най-малкият пасажер по време на обиколката бе на 3 години. Морският ритуал съществува от дълбока древност. Когато аз навлизах в професията на моряка, научих, че три са морските кръщенета – когато се качиш на кораба, когато прекосиш Гибралтар и когато прекосиш екватора. Тази година мотото на Деня на моряка е Равни условия при половете в морските професии. В морската академия в Антверпен например, съобщават за 14% -но участие на жени в морските професии. У нас, макар и този процент да е далеч по-малък, все повече жени избират да учат в Морското училище.

 

В офиса на Моряшки професионален съюз днес се откри изложба с картини и фотоси на лауреати и участници в Националния конкурс „Диря в морето”. Оморячването на деца, изявени в конкурса „Детско море” и деца, близки на моряци бе придружено с едночасова разходка из залива.

Ели Маринова

Снимки авторът

Морето като съдба и символика показват карикатуристи за Деня на моряка

Коментари

Новини Варна