IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
12:26 | 3 декември 2019
Обновен: 02:45 | 7 март 2024

Доходите проблем № 1 на хората с увреждания във Варна

При праг на бедността от 348 лв. инвалидната пенсия е 170 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Веселина Стоилова.

Ниските доходи са проблем №1  за хората за увреждания във Варна. Не може след като държавата е обявила праг на бедността от 348 лв.(363 лв. за 2020 г.), да има инвалидна пенсия от 170 лв. Това е голяма несправедливост спрямо нас при обявен екзистенц минимум.

 

Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания в града. Поводът бе Международният ден на хората с увреждания – 3 декември.

 

Заетостта, която е най-висшата степен на интеграция, също е сред основните проблеми на инвалидите. В това отношение бюрата по труда нямат готовност да предлагат подходящи работни места, смята Стоилова. Те би следвало да разберат силните страни на човека с увреждания и да убеждават работодателя, че може да го наема.

 

Защото страх има и у двете страни – дали инвалидът ще се справи на новото работно място и как началникът му ще го възприеме. Всичко в крайна сметка зависи от това да се даде възможност на хората с увреждания да се опитат да се справят.

 

Както е известно, творческите дейности за приложни изкуства ни се удават много. Те се правят с душа и сърце, а не с големи физически усилия. Разполагаме и с много добри компютърни специалисти.

 

Затова ни е нужна служба за подкрепена заетост или медиация на пазара на труда, т.е., специализирани органи, които да намират силните страни на хората с увреждания, да ги насочват към обучение и към съответния работодател, смята омбудсманът.

 

Сред основните проблеми е и достъпната среда. Във Варна се работи усилено по въпроса – поставят се естакади за достъп до обществени сгради, асансьори, тактилни пътеки, говорящи светофари и много други, но има какво още да се желае.

 

На много места в града уличната инфраструктура(повдигнати плочки на тротоарите, дупки) затруднява дори и здравите хора, а какво остава за нас. Дори и улицата ни – „Петко Стайнов“, е с много препятствия за хората с увреждания, призна Стоилова.

 

Тя добави, че новата система за интегриран градски транспорт във Варна също не е достъпна за инвалидите. Във връзка с това са направени съответните препоръки.

 

Голямо улеснение за нас обаче е новата наредба за преференциално пътуване, която ни даде възможност за купуване на карти за всички линии, каза още Стоилова.

 

Тя сподели също, че във Варна има много добри примери за успешно реализирани хора с увреждания. Посланието ми към всички останали е да не падат духом, защото животът продължава.

 

Вярата в победата е половин победа, напомни омбудсманът, който е обществен посредник между институциите и гражданите.  

 

Ставри Таргов

 

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (03.12.2019) -Кои са основните проблеми на хората с увреждания във Варна?
 

 

Коментари

Новини Варна