IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
12:15 | 21 януари 2020
Обновен: 21:43 | 25 април 2024

Най-малкото бебе в АГ-то във Варна се е родило едва 680 г, най-едрото – близо 5 кг(Снимки)

В най-голямото специализирано лечебно заведение в Североизточна България спазиха традицията за Бабинден

По материала работи: Ставри Таргов
снимки: Пламен Гутинов

Най-малкото бебе, видяло бял свят в АГ болницата през м.г., е тежало едва 680 грама, най-голямото – 4 860 грама. Преди години имахме и новородено с тегло 5,1 кг. Това съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Емил Ковачев по повод Деня на родилната помощ 21 януари.

 

Той уточни, че бебето, родено 680 грама, е лекувано успешно и се радва на грижи в семейството си. Свръхекстремалното тегло под 1 000 грама е рисково, но разполагаме с неонатология с трето ниво на компетентност и се справяме успешно с всички степени на недоносеност, включително и с ектремалната, посочи проф. Ковачев. Той добави, че процентът на недоносеност остава около 10 колкото е средният в страните от ЕС.   

 

През м.г. 2018 бебета са видели бял свят в СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов".  От тях момичетата са 1 003, момчетата  1 015. От болницата са изписани 76 двойки и 2 тройки близнаци. Най-младата родилка е на 13 години,  най-възрастната майка на 51 години. От началото на януари новородените са 133.

 

В лечебни заведения като нашето има винаги глад за акушерки и специалисти по здравни грижи. Причината е, че повечето от тях емигрират в чужбина след завършване на образованието си. Този процес започна да затихва, благодарение на Медицинския колеж във Варна имаме и млади току-що завършили кадри.

 

Това е и ролята ми като мениджър. Да привличам млади здравни кадри и да осигуря приемственост при съвместната им работа с по-възрастните и опитни колеги, поясни проф. Ковачев.

 

За 21 януари той пожела здраве и професионални успехи на екипа си, както и повече живи и здрави бебета.
Сред гостите на тържеството бяха областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних, зам.председателите на Общинския съвет д-р Лидия Маринова и Христо Атанасов, представители на Медицинския университет, на лечебни заведения.

 

 

За мен е изключително удоволствие да ви поздравя на професионалния ви празник. С общи усилия ще се стараем да създадем по-добри условия за вашата работа. Желая ви здраве и повече бебета, каза в приветствието си кметът Портних.

 

По стара традиция бе извършено обредно поливане на ръцете на най-възрастния акушер гинеколог д-р Добрин Николов. До него бе акушерка Петкова.

 

Тържеството завърши с фолклорна програма.  

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна