IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
09:26 | 25 януари 2020
Обновен: 14:22 | 23 април 2024

Всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец

149 души са загубили живота си докато пресичат през 2019 година

По материала работи: Слав Велев
Всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец

Всяка четвърта жертва на пътя е пешеходец, сочат данните на ГД "Национална полиция", представени от инспектор Мария Ангелова и инспектор Петър Соколов от ГД "Пътна полиция" Росен Рачев от Държавна агенция по безопасност на пътищата (ДАБД) на брифинг. Статистиката от изминалата 2019 г. показва, че ранените при значителни пътнотранспротни произшествия са 8466 при общо 6772 тежки катастрофи. В тях са загинали 626 души, като 149 от тях са пешеходци, което е с 26 повече от 2018 г.. 40% от тях са причинени по вина на водачите, а за 1% са виновни пресичащите.

 

Причините за това са най-вече са неспазването на предимство от страна на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците, както и неправилното пресичане на пътното платно от придвижващите се пеш, заяви инспектор Ангелова.

 

Във връзка със зачестилите инциденти, от Пътна полиция започна денонощна мащабна акция на територията на страната, която ще следи за правилното поведение на участниците на пътя. Тя започна вчера и ще продължи до 31 януари и има за цел да намали пътнотранспортните произшествия.

 

От КАТ и Държавна агенция по безопасност на движението призовават гражданите да бъдат внимателни и бдителни на пътя. Сред най-уязвимите участници в движението са ученици от 10 до 17 години, както и възрастни хора. Желателно е родителите на деца и тийнейджъри в тази възрастова група да сложат светлоотразителни елементи в облеклото им, за да бъдат избегнати катастрофи в тъмната част на денонощието и особено през зимните месеци, когато се стъмва по-рано. С повишено внимание трябва да шофират водачите и около детски градини и училища.

 

"Ще работим с директорите за обезопасяването на районите около учебните заведение, както за създаването на Комисия за безопасност на движението в училищата.", заяви Росен Рачев от ДАБД призова шофьорите и водачите да бъдат концентрирани и да не използват мобилни телефони, докато карат или пресичат. Използването на слушалки също отклонява вниманието и може да доведе до фатални последици.

 

От „Пътна полиция“ съветват също водачите да не тръгват със заледени прозорци, тъй като намалената видимост на стъклата може също да стане причина за инцидент. Фактът, че само за последното денонощие има три тежки катастрофи, причинили смъртта на двама пешеходци, доказва нуждата от мерки за тяхната защита, допълни инспектор Соколов.

Коментари

Новини Варна