IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:38 | 25 октомври 2014
Обновен: 04:48 | 26 април 2024

Котката у дома носи 17 ползи за здравето

Учените твърдят, че в резултат на котешкото присъствие се намалява стресът у хората, тяхното психическо неравновесие, напрежение и негативни нагласи.

По материала работи: manager
Котката у дома носи 17 ползи за здравето

Ако сега сте си взели малко коте първите няколко дни са най-трудни и за вас и за котецето. Затова трябва да имаме търпение  за да преодолеем сложния процес на опознаване.
 
Най-добре е преди да си вземете котето да се свържете с ветеринарен лекар, които да ви обясни правилата за отглеждане и възпитание. От него ще  получите ценни съвети за храненето и необходимите ваксини, но вие не знаете, че котето е най-добрия стимулант за вашето здраве. Тук ви представяме 17 ползи за здравето, които носи котето в дома:

1. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания: Излиза, че ако имате котка шансът да получите някакво сърдечно-съдово заболяване намалява. Наистина, изследване проведено от Минесотския унивеситет доказва, че хора които нямат котки са с  30-40% по-голям риск от това да  умрат от сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с хората, които имат котка. Дали това се отнася за кучетата? Не, засега не са открити доказателства за това.
2. Намалява риска от инфаркт: Притежанието на котка намалява и шансовете да получите сърдечен удар. Не само че правите добра услуга на кръвоносната си система-вие се застраховате от инфаркт.
3. Засилва имунната система: Ако имате котка, можете да бъдете сигурни,че това подсилва вашата имунна система. Също така, котките усещат когато сме болни, идват при вас и ви помагат, успокояват ви и ви лекуват, чрез вибрацията, която се образува, когато мъркат и топлината, която отдават лежейки на болното ви място.
4. Намалява опасността от образуване на алергии: Ако планирате да имате бебе, може би трябва да помислите да си вземете домашен любимец. Ако си вземете котка, това може да понижи риска децата ви да хванат алергии. Проучвания по темата доказват, че новородени деца, които са отгледани с домашен любимец-особено котка или куче, по-рядко страдат от алергии, защото още от ранна възраст организмът им има възможност да се адаптира към бактериите, а имунната система укрепва.
5. Помага да избегнем детска астма: В допълнение към защитата от алергии, има доказателства че живеенето с котка помага и за защита срещу астмата(нейното образуване).Редовният контакт на децата с котки помага избягването и на куп други дихателни възпаления и алергии.
6. Редуцира кръвното налягане: Може да регулирате своето кръвно налягане, наслаждавайки се на котешката компания. Галенето на котка само по себе си е успокояващо и намалява кръвното налягане. Според Ню Йоркският университет, хората които имат домашни любимци страдат значително по-рядко от високо кръвно, сравнено с хората които нямат такива.
7.Понижава триглицеридите в кръвта: Може да понижите триглицеридите в кръвта си, като се храните  здравословно и тренирате. Но това не е единствения начин. Резултати от проведени проучвания доказват че притежанието на котка, също понижава тяхното ниво. Разбира се това не прави котката заместител на спорта и добрата храна-по-скоро подсилва техния ефект.
8. Понижава  холестерола: Правите ли опити да намалите нивото на холестерол в кръвта си? Интересно е, че хората които имат котки, имат по-ниско ниво на холестерол от хората, които няма. Проучване, проведено в Канада през 2006г. Доказва, че притежанието на котка има по-добър ефект при борбата с холестерола, отколкото лекарствата, създадени за тази цел. Наистина, може да си спестите много пари и неприятности, ако просто си вземете котка.
9. Намалява риска от инфаркт: Мисълта за инфаркта е доста плашеща. Ако се чувствате застрашени от инфаркт, вземете си котка. Изследване, проведено от Минесотския Университе,т доказва че при хората, които имат котки намаляват рискът да получат сърдечен удар с 1/3. Идеята, че можете да си помогнете срещу инфаркт, би трябвало да бъде достатъчна да причина да се замислите за котка в дома ви.
10. Намалява стреса: Ако имате котка, това означава, че живеете с по-малко стрес. Притежанието на котка има много психологически предимства и едно от тях е редуцираният  стрес. Дори и самата грижа за животното ви помага да се почувствате по-добре и по-спокойни.
11. Успокоява нервите: Не само че намалява стреса, притежанието на котка помага и за успокояване на нервите. Галенето на котка само по себе си е успокояващо.Също така когато сме заети с това да се грижим за някой друг, ние се отделяме от тревогите си.Включително,когато котката ви се гушка в вас, мърка и се гали, действа като незаменимо успокояващо средство, част от насладата, която всички собственици на котки познават.
12. Подобрява настроението: В много случаи, контакта с животни подобрява настроението.Това важи и за котките. Ако се нуждаете от висок тонус и по-ведри мисли - вземете си котка.
13. Помага срещу депресия: Ако имате котка, това несъмнено помага в борбата и с депресията. Всъщност, котката не може да излекува самата депресия. Тя помага да отместим мислите от проблемите си, и да се фокусираме върху нещо различно. Също така любовта, която котката ви излъчва към вас, действа успокояващо. Ако сте депресиран, котката е перфектен съюзник в борбата с депресията.
14. Помага при аутизъм: Аутизмът се проявява главно чрез трудността при комуникации и социално приобщаване. Страдащите от аутизъм, имат проблем с това да комуникират по начина, по който комуникират хората около тях. Котката може да помогне и в този случай. Те дори се ползват като лекарство за деца болни от аутизъм.
15. Намалява чувството за самота: Много хора по света, които се чувстват самотни, си помагат, намирайки си домашен любимец. Компанията на котка ни помага да създадем нов свят у дома-някой, който да ни чака като се приберем, с когото да поиграем и да разпуснем след тежкия работен ден.
16. Намалява посещенията при личния ни лекар: Притежанието на котка, значително намалява  срещите ни  със света на медицината-болници, лекари, лекарства. Проучвания по темата доказват, че лечебници и болници, които  включват котките към лечебния или възстановителния процес, намаляват разходите и времето, необходими за оздравяване, в сравнение с болниците, които не ползват котешката помощ.
17. По-дълъг живот: И накрая, но не на последно място - котките ни помагат да живеем по-дълго, посредством многото здравни предимства, за които допринася присъствието им. Затова, ако искате да живеете до-дълго и да сте по-здрави, обмислете добре варианта да си вземете котка за домашен любимец. Аз самата имам котка-и мога да ви кажа със сигурност-вземете си котка,няма да съжалявате.

 

Коментари

Новини Варна