IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
14:00 | 8 юли 2016
Обновен: 10:25 | 25 април 2024

Учете го тоя български!

Кои са най-често срещаните правоговорни грешки

По материала работи: Ставри Таргов
Учете го тоя български!

Тази година има рекорден брой слаби оценки на матурите по български език и литература след седми и дванадесети клас. В тази връзка решихме да споделим най-честите грешки при използването на „свещения език на нашите деди“ .

 

Топ 5 от най-често срещаните грешки в устната реч:

 

В петицата попада  думата „девЯтка“. Много хора смятат, че „деветка“ и „девятка“ са дублетни форми на едно и също числително име, въпреки това според правилата на нашия език, единственото правилно произношение на думата е „деветка“.

 

На четвърто място решихме да поставиМЕ „мекането“, най-често срещано в югозападна България. Според правилото за правоговор, всички глаголи, които не завършват на „М“ в 1л. единствено число, образуват множествено без „Е“ в края си. За жалост, обаче, тази грешка се среща дори и в писмената реч.

 

Трета позиция се заема от една ароматна грешка – именно „мЕрише ми на …“. Правилно е да се каже „мирише ми“, като проверка може да се направи с думите „мирис“ и „миризма“ .

 

На второ място, с гръм и трясък, „влезна“ и неправилното изговаряне на думите – „влезе“ и „излезе“. Много хора по нашите ширини използват неправилното „влезна“ и „излезна“. Също се срещат „хитове“ като „влезя“ и „излезя“.

 

На последна позиция в топ 5 , имам „НАпредвид“, със златен медал е удостоено именно неправилното изговаряне на думата „предвид“. Представката, в случая е „пред-„ , но често хората решават, че една представка не е достатъчна и се получават шедьоври като „НАпредвид“ и „Впредвид“.

 

Дана Момчилова

стажант-репортер

Коментари

Новини Варна