IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
09:05 | 10 юли 2016
Обновен: 00:57 | 14 май 2024

Как съвременните технологии влияят на зрението?

Мнение на д-р Александрина Радославова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как съвременните технологии влияят на зрението?

В днешни дни работата на хората все повече е зависима от компютрите и другите съвременни технологии - смарт телефони, таблети, фаблети и др. Технологичният напредък в много отношения освен полезен, за жалост е и вреден. Той много често води до заседнал начин на живот, асоциално поведение, липса на удовлетвореност от действителността, увреждане на очите и др.

 

Независимо дали хората работят или използват съвременните технологии за удоволствие, факт е, че те прекарват часове в четене на електронни книги, писане на съобщения по телефона или взиране в лаптопа. Рядко обаче се замисляме какво всъщност причиняваме на зрението си и как „тормозим” очите си. Екраните и мониторите са много по-усъвършенствани от едно време, но ярката светлина, синият цвят и това, че взирайки се в екрана мигаме рядко, си остават проблеми и до днес. Главоболието е един от най-често срещаните симптоми при употребата на технологиите с часове. Прекалено големият контраст между даден текст и фона, на който е написан, е една от причините за този неприятен симптом. Установено е, че тъмен текст на ярък фон води до спазъм на мускулите на слепоочието, което е източник на главоболие. Ето защо все повече прозводители на устройства за електронни книги се съобразяват с това и правят черните букви на текста да са на сив, а не на бял фон. Така хората могат дълго да четат без да имат оплаквания.

 

Друг проблем е изсъхването на очите. Когато човек гледа обекти, които са отдалечени, той инстинктивно мига, което спомага слъзният филм да се разнася по цялата повърхност на окото. Когато обаче наблюдаваме близко разположени обекти, спираме на мигаме или мигането е много по-малко като честота. Това спомага слъзният филм по-бързо да се изпари от очната повърхност и тя изсъхва. Проблемът по-често се среща при хора, които носят контактни лещи и трябва дълго да използват компютър, тъй като при тях много по-лесно се изпаряват сълзите. Появяват се зачервяване, сърбеж, чувство за чуждо тяло с очите.

 

Друг проблем е, че дългото гледане на близко разстояние (разстоянието до монитора, телефона, таблета) водят до леко събиране на очите, т.нар. конвергенция. Така се напрягат очните мускули и също се появява главоболие. Затова се препоръчва да се правят почивки при работа с компютър и погледът да се отмества от екрана, за да може очите да са в успоредна посока (това става, когато гледаме надалеч).

 

 

Мускулчетата, които променят големината на лещата в окото, спомагат за фокусирането на обектите. При взирането в екрана с часове те могат да се изморят и когато погледнем в различна от екрана посока, фокусирането и ясното виждане да не може да се осъществи. Разстоянието до телефона, таблета или компютъра също оказва своето влияние. Когато очите гледат близък предмет те работят много по-усилено, отколкото, когато гледаме надалеч.Специално внимание трябва да се обърне на синята светлина, която ни заобикаля и много малко хора си дават сметка колко вредна е тя.

 

Синя светлина се излъчва отвсякъде - от слънцето, от флуоресцентните лампи, от всички видове съвременни екрани. Тя е най-силната част от спектъра на видимата светлина и има дължина на вълната 400-500 nm. Има способността да прониква през тъканите и да причинява вреда на клетките. Когато се стои прекалено дълго пред устройства, излъчващи синя светлина, тя влияе и върху нервната система - настъпва по-бързо умора, появява се главоболие и др. От не много отдавна на пазара се появи покритие за стъкла - син филтър, което спира селективно този вид светлина. Синият филтър или blue control се препоръчва най-вече на хора, чиято работа е свързана с дълго стоене пред компютър.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна