Защо се случва така, че някои хора имат нужда от няколко чаши кафе дневно, а други се задоволяват само с една?
В данни от множество проучвания се посочва, че количеството кафе, което консумираме, се определя от гените, а не от количеството сън, което сме си набавили предната нощ.
Кафето една от най-популярните и консумирани напитки в световен мащаб, заедно с водата и чая. Нещо повече – консумацията на топлата ободряваща напитка се свързва и с различни ползи за здравето.
В данните на скорошни проучвания изследователи я свързват с подобрения в краткосрочната памет, както и с понижен на риск от развитие на множествена склероза, меланом, диабет тип 2 и рак на черния дроб. Според специалистите любимата кофеинова напитка на мнозина може да бъде полезна и за здравето на сърцето.
Учените изследват гените, свързани с жаждата за кафе, още от 60-те години на миналия век. През 1962 г. те установяват, че навиците, свързани с консумацията му, се унаследяват. Наскоро мащабни проучвания откриват връзка между количеството кафе, което консумираме, и малка група гени.
В данните на ново проучване изследователски екип описва идентифицирането на генетичен вариант, за който се оказва, че ограничава консумацията на кафе.
Специалистите съобщават, че сред повече 1200 души тези, които са с генетичен вариант PDSS2, са склонни да консумират не повече от 1- 2 кафета дневно, в сравнение с хората, при които той липсва.
От по-нататъшния анализ става ясно, че експресията на PDSS2 потиска способността на организма да разгражда кофеина.
Изследователите споделят, че биха искали да видят тези данни потвърдени и от по-мащабни проучвания.
Данните на настоящото проучвания са публикувани в сп. Scientific Reports.
Puls.bg
Коментари