IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
09:58 | 13 септември 2016
Обновен: 01:33 | 6 май 2024

Недоспиването може да ни коства паметта

Времето от 3 часа сън може да възстанови дефицитът, причинен от липсата на сън

По материала работи: Борис Проданов
Недоспиването може да ни коства паметта

Липсата на сън може да доведе до загуба на паметта, става ясно от данните на ново проучване. То се фокусира върху нарушената връзка между невроните в хипокампуса – областта в мозъка, която е свързана с ученето и паметта, и начина, по който недоспиването може да се отрази негативно върху паметта. 
 

 

Изследователите смятат, че промените, които се случват в свързването между синапсите, могат да засегнат паметта. Синапсите представляват структури, които позволяват на невроните да предават сигнали помежду си. 
 

 

За да изучат по-задълбочено тази връзка, изследователите провеждат лабораторно проучване, по време на което изследват влиянието на кратките периоди на безсъние върху структурите на дендритите. Те са разклоненията на нервните клетки, чиито импулси са получени от синаптичните клетки. 
 

 

Най-напред изследователите визуализират дължината на дендритите и броя на синапсите в хипокампуса след лишаване от сън в продължение на пет часа. Известно е, че този период на безсъние се свързва с нарушение в процесите, свързани с формирането на паметта. 
 

 

От проведения анализ става ясно, че недоспиването значително намалява дължината на дендритите, които принадлежат към невроните на област CA1 в хипокампуса. 

 
 

Според данните на предишни проучвания в областта времето от 3 часа сън може да възстанови дефицитът, причинен от липсата на сън. Затова специалистите изследват и онова, което се случва в мозъка, след 3 часа сън. Оказва се, че нарушенията, причинени от безсънието, са обърнати. 
 

 

От по-нататъшните проучвания се установява, че молекулярните механизми, които са в основата на негативните ефекти от безсънието, всъщност целят определен протеин. Блокирането му не само предотвратява загубата на свързаност между невроните, но и защитава паметта от ефектите на недоспиване.

 

Четете още Учени: Хората не спят достатъчно

 

 

Коментари

Новини Варна