IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
11:05 | 19 октомври 2016
Обновен: 07:48 | 2 май 2024

Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Туристите могат да видят микс от обичаите, културата и философията на Изтока и Запада

По материала работи: Пламен Янков
Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №12 – Хонконг, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №11 е  Дъблин, следва “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Хонконг е едно от малкото места на планетата,

където ценностната система, обичаите, културата и философията на Изтока и Запада вървят ръка за ръка. Казват, че тук най-естественото е да се видят един до друг будистки храм и английски пъб, китайски билков магазин и свръхмодерен шопинг център, малък дом в китайски стил и огромен небостъргач. А небостъргачите тук са близо… 8000 (!), по брой нямат съперник в света и по тази причина често определят Хонконг като „Манхатън на Азия” – повече от 8 млн. жители. Кошницата на стоките и услугите за туристите е $91,87.


Мегаполисът е бивша британска колония, 

която възниква като такава през 1841 г. След краткотрайна окупация от Япония през Втората световна война през 1945 г. отново е под властта на Великобритания и през следващите десетилетия става притегателно средище за хиляди имигранти от вътрешността на Китай, потиснати от тогавашния комунистически режим. От 1 юли 1997 г. Хонконг отново принадлежи на Китайската народна република .След тази дата градът е обявен за специален административен район на Китай с висока степен на самоуправление, без отбраната и външната политика. В продължение на 50 г. – до 2047-а, на тази територия се гарантира да не се променя социално-икономическата система и статусът й на свободно пристанище, отделна митница, международен финансов център със собствена валута – хонконгски долар.

 

Климатът е влажен, субтропичен и това е логично, 

след като градът е разположен на брега на Южнокитайско море. Лятото е горещо и през този сезон често явление са тайфуните. В началото на зимата обикновено времето е слънчево. Полуостров Коулун (административният център е на о. Хонг Конг) е втората област, която на местния кантонски език означава “9-те дракона”. Според една от легендите 8 от тези дракони всъщност представляват 8-те хълма, върху които е изграден Коулун, а 9-ият бил синът на императора. Тук се намират едни от най-популярните забележителности, сред които най-посещаваният даоистки храм Вонг Тай Син, известен и с извършващите се в него ритуали за предсказване на бъдещето, Алеята на звездите с двуметровата статуя на голямата, за съжаление, рано починала кинозвезда Брус Ли, редица музеи, няколко големи тържища като Нощния пазар на Темпъл стрийт и Нефритения пазар, смятан за рай на бижутерията.


 
Освен големите търговски центрове

и улиците са оплетени от мрежа магазини и лъскави бутици, както и от безистени, които често са арена на съмнителна търговия с участието на наркодилъри, сводници и всякакви други представители на местния ъндърграунд. В Коулун вечерно време се провежда изключително атрактивен спектакъл – лазерното шоу „Симфония на светлината”. Това зрелище е влязло в Книгата на Гинес като най-мащабното постоянно действащо аудио-визуално шоу в света. Т. нар. Нови територии са третата област, разположена северно от Коулун, главно с планински релеф. Тук има манастир с близо 10 000 статуи на Буда! Площадът City Art, обособен специално за Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., представя уникални произведения на изкуството, дело на 19 световноизвестни местни и чуждестранни художници и дизайнери.

 

В Новите територии се намира най-дългият въжен мост

в света (2,2 км), както и първото на планетата пълноразмерно копие на Ноевия ковчег, разгърнато на площ 25 000 кв. м. Последната – четвърта област, са 234 острова, от които най-известният е Ваглан с неговия морски фар, построен през 1883 г. Най-големият остров е Лантоу, където се намира хонгконгският Дисниленд, както и най-голямата в света бронзова статуя на Буда, висока 34 метра и с тегло над 200 тона. До статуята води най-дългата въжена линия в Азия – 5,7- километровата Ngong Ping, чиито кабинки са проектирани със стъклен под, за да наблюдават туристите от птичи поглед ширещите се под тях великолепни гледки. А за да се стигне до фундамента на Големия Буда, трябва допълнително да се изкачат 268 каменни стъпала.


Всичко това – атракция за туристите, които виждат как две цивилизации буквално си подават ръка в Хонконг.

 

МОСТОВЕТЕ СВЪРЗВАТ различните райони на мегаполиса.

 

 

ЛИФТЪТ NGONG PING съчетава основни стихии - въздух, вода и земя!

 

 

НОВА ГОДИНА в Хонконг. Милиони празнуват на брега и във водата.

 

 

ПЛАЖОВЕТЕ ПРИВЛИЧАТ милиони туристи и местни жители.

 

 

СЪСТЕЗАНИЯТА С ЛОДКИ „Дракон“ са сред топсъбитията в спортния живот.

 

 

 

ДЖОНКИТЕ СА НАЦИОНАЛНА традиция в Хонконг и Азия.


 

ВЕТРОХОДНА РЕГАТА край Хонконг. Уникалната гонка на яхтите е допълнителна атракция за туристите.

 

 

ПЛАКАТ НА ГРАДА и основните атракции.

 

Черно море

 

Четете още Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Коментари

Новини Варна