IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
11:58 | 19 октомври 2016
Обновен: 09:23 | 25 април 2024

Вълшебна закуска бори „топлите вълни“ на менопаузата

Нашата читателка Валентина Павлова споделя рецептата за чудния лек

По материала работи: Юлиян Атанасов
Вълшебна закуска бори „топлите вълни“ на менопаузата

 

В редакцията на вестник „Черно море“  пристигна много интересно и откровено писмо от читателка, подписала се с името Валентина Павлова, която споделя своя опит с разрешаването на един проблем, касаещ хиляди жени и за това, как тя случайно е открила лек за него. Става въпрос за така наречените „топли вълни“, които съпътстват периода на менопауза и които нарушават комфорта в ежедневието на много представителки на нежния пол. Рецептата на Валентина е лесна и проста за изпълнение и ако не помогне, то със сигурност няма да навреди на никого. По важното в случая е, че тя споделя опита си и говори за проблема откровено. Ето и нейната история:

 

„Типично за всяка жена, която е чукнала 40-те, е да започне да се притеснява, че скоро може да навлезе в периода на менопауза.  Този напълно естествен за организма процес, който се дължи на намалената функция на яйчниците и намаляването на продукция на естрогени и прогестерон в организма, кара много дами да се страхуват и/или срамуват от състоянието си. В повечето случаи те не споделят с никого притесненията си или с недомлъвки подхващат темата сред приятелки. Последното е още по-страшно, заради всички „легенди за менопаузата“, които могат да научат в подобна обстановка. В крайна сметка някои жени изпадат в депресивни състояния, свързвайки менопаузата с остаряването и напълняването. Стават криви и заядливи лелки, което съвсем естествено отблъсква мъжете. Други прибягват до различни хормонални препарати, въпреки рисковете от употребата им. Особено, когато започнат горещите вълни. Те са нещо нормално сред жените, преживяващи менопауза. Горещата вълна е усещане за затопляне или парене, което се разпространява по тялото и често е най-силно изразено в главата и гърдите. Понякога горещата вълна е свързана със зачервяване и в някои случаи последвана от изпотяване. По време на това усещане се наблюдават промени в съдовете на кожата. Кожната температура се увеличава на съответното място с 2-5ºС. При някои жени вълните са последвани от студени тръпки.

 

Вярно е, че горещите вълни причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често. Въпреки че точната причина за горещите вълни не е напълно изяснена, те вероятно се дължат на комбинация от хормонални и биохимични флуктуации, предизвикани от намаляването на нивата на естроген.

 

Според учените няма метод, който да предскаже кога ще започнат горещите вълни и колко дълго ще продължат.

Няма и начин да се предскаже и кога горещите вълни ще престанат, въпреки че те са с тенденция да намаляват по честота с течение на времето. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината - до 5 години.

 

Понякога горещите вълни са придружени от нощни изпотявания. Това може да доведе до събуждане и затруднено заспиване отново, което от своя страна води до неободряващ и неотпочиващ сън и умора през деня.

 

И тъй като повечето жени изпитват горещи вълни, някои от тях търсят лечение, ако това значително разстройства и нарушава живота и ежедневието им. Хормоналната терапия, наречена още хормон-заместителна терапия, е все още най-ефективният начин за лечение на симптомите на менопаузата. Но дългосрочните проучвания на жени, получаващи комбинирана хормонална терапия с естроген и прогестерон, са били спрени, тъй като е открито, че тези жени са имали повишен риск от инфаркт, инсулт и рак на гърдата, в сравнение с жените, които не получават хормонална терапия.

 

 

Е, аз също минах през всичко това и сега с радост мога да споделя, че благодарение на едно случайно откритие, което направих докато водех неравна борба с напълняването, което придружава менопаузата, сега изглеждам с поне 5 години по-млада и нямам топли вълни.

 

Не съм лекар, нито фармацевт, но като интелигентен човек се интересувам от всичко свързано с организма ми и винаги съм предпочитала природните лекове пред „разните химии“, които ни предлагат щедро в аптеките. Така, за да намаля обема на ханша, който значително се беше закръглил през последните месеци избрах три продукта с които започнах всяка сутрин да си приготвям вкусна закуска. И какво беше изумлението ми, когато пет дни по-късно топлите вълни изведнъж изчезнаха. Реших да проверя дали това се дължи на диетичната ми закуска или на нещо друго и я спрях за една седмица. Вълните започнаха отново… Върнах се към вълшебната закуска и на третия ден състоянието ми се нормализира. Пак я спрях… И отново вълни. Сега вече съм убедена, че открих вълшебната комбинация, която ще помогне на много жени да се справят с проблема.

 

Междувременно и обиколката на ханша ми намаля чувствително, косата ми стана по-обемна и блестяща, а кожата ми придоби мек и гладък вид. Изчезнаха и торбичките под очите. Споделих откритието си с приятелки, които се чудеха как така съм се подмладила за отрицателно време и те също много бързо почувстваха ефекта от еликсира. Теших, чрез любимата ми варненска медия вестник „Черно море“ да достигна до повече дами, които имат този проблем, за да помогна на повече хора.

 

Ето и рецептата:

2 малки или 1 голяма ябълка, 15 грама годжи бери и ядката на един орех се смилат с пасатор и се изяждат сутрин вместо закуска. Това е. Евтино, просто и лесно. Няма вълни и сваляш килограми.

 

Реших да проверя какво в тази комбинация може да е провокирало организма ми, че да се пребори със симптомите на менопаузата.

 

Учените твърдят, че основните полезни свойства на ябълките се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, едновременно с това стимулирайки естествения процес на детоксикация на тялото. В допълнение към това, ябълките осигуряват усещане за ситост. Това ги прави отличен избор за хора, които искат да отслабнат, но изпитват проблеми с контрола върху апетита.

 

Годжи бери са плодовете на растението Licium barbarum. То расте предимно в Азия и Югоизточна Европа. Твърди се, че това е храна на дълголетието, красотата, здравето и младостта. Съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини в годжи берито е шест пъти по-високо от това в пчелния прашец. Желязото, което се съдържа в него е 15 пъти повече, отколкото в нара, спанака и зелените ябълки. Има 500 пъти повече витамин С, в сравнение с портокалите и лимоните. Годжи бери има големи количества линолова киселина, което го прави незаменим инструмент за намаляване на теглото по естествен път. Съдържа високи нива на германий – елемент, за който се твърди че може да победи рака.

 

Орехите пък  често биват разглеждани като нездравословни поради високото им съдържание на мазнини и калории. Въпреки това все по-често се появяват изследвания, които оборват това твърдение. Орехите съдържат здрави етерични масла, антиоксиданти, витамини, минерали, протеини и фибри, което ги прави истинска супер храна. Те съдържат и изобилие от омега-3, които помагат за предотвратяване на депресия.

 

Всичко това го има и в моята вълшебна закуска с която победих предизвикателствата на менопаузата. Надявам се тя да помогне на много жени да се чувстват жизнени и енергични, и да изживеят най-хубавите години от живота си с усмивката на вечната младост.“

Четете още: Човечеството еволюира! Намалява консумацията на месо

Коментари

Новини Варна