IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
08:32 | 20 декември 2016
Обновен: 01:19 | 21 април 2024

Непознатата история: На бал в стара Варна

Сезонът на светските събития започвал през ноември и завършвал в края на март

По материала работи: Пламен Янков
Непознатата история: На бал в стара Варна

ПЕЧАТНА ИЛЮСТРИРАНА ПОКАНА НА ГРАЖДАНСКИ КЛУБ  “СЪЕДИНЕНИЕ” - ВАРНА. Бал с маски на 14 февруари 1898 г. от 9 ч. (вечерта) в салона на Ангел Славов. Вход за кавалери - три лева. С лого на клуба (източник - библиотека - Варна).

 

 

След Освобождението във Варна имало много обществени увеселителни заведения, кафенета, бирарии и кръчми, но те дълго оставали забранена територия за жените.  Дамите успявали да показват най-новите си тоалети или на разходка по „гезмето“, или на градските балове, които се провеждали  два-три  пъти в годината. Така се появила модата на вечеринките. Те започвали през ноември и завършвали през март, обилно гарнирани с вино, питиета, танци, смешки и светски разговори.

 

На тях се пеели народни песни, танцувала се ръченица, но се слушали и класически шлагери. На мода били валсът, кадрилът, танци като полка, шотиш, галоп, Па д’Еспан.


Баловете обаче оставали най-голямото и очаквано събитие за градските дами от всички възрасти и класи. Богатите го очаквали с нетърпение заради изживяването и възможностите за общуване и забавление, а бедните  заради факта, че едно такова събитие давало храна за разговорите им и било повод за обсъждане през следващите няколко месеца.


Списание „Женски свят“ пък си поставило за кауза подобни събития, разнообразяващи живота в града на всичките му нива, да станат по-често явление. Списанието започнало една доста интересна кампания, имаща за цел да внуши на по-възрастните дами и на господата, че баловете са изключително полезни за здравето на жените, което от своя страна обуславяло и необходимостта от зачестяването на провеждането им. Ето доводите по темата, публикувани в бр. 2 от 15 януари 1893 г. на първото женско списание в България. (Текстът е редактиран за по-лесно възприемане от съвременния читател - б.а..) „Балът е задължителен за жената. Туй ще се види може би преувеличено на онези, които считат за единствено преимущество на жената факта, че умее прилично да готви….

 

ТОНИРАНА В ЦВЯТ ПЕЧАТНА ПОКАНА. БАЛ НА 15 НОЕМВРИ 1903 Г. ОТ 9 Ч. (ВЕЧЕРТА) в помещенията на Варненско офицерско събрание. Изискване към облеклото. Вход - платен. Приемат се волни пожертвувания. Част от посочените данни са в ръкопис (източник – библиотека -  Варна).

 


Балът е нужен на жената, защото той е главната гимнастика на жените 

Тази гимнастика ни предпазва от пагубните за здравето последствия на домашния живот, който криворазбраната цивилизация ни налага.


Жената по нашите места увяхва, остарява от мекушавост, защото не се движи и не излиза нито на разходка, освен само в неделя, и то рядко.


Как прочее жената да избегне мекушавостта и неподвижността, ако не с танцуванието? А подир 5 или 10 минутно танцувание виждате, как бледите им бузи се зачервяват, как бледите и увехналите им устни стават като череши червени, как хлороанемическият им изобщо облик, бяга далеч от нежното и хубаво лице на жената! И стомахът и тутакси протестира: благотворителен и спасителен глад, заменя вечната ситост.


Затова нека учредим балове за чедата си и за самите нас! Но колкото благотворителен и спасителен е балът през деня, толкоз по-вредителни последствия има той през нощта под разваления от светлината на лампите или свещите въздух. Колкото благотворителен е балът за жената или момата, облечени просто, толкоз вредителен е за онези, на които етикетът налага да носят богати дрехи и твърде дълги рокли, що дигат облаци прах. Колкото е той благотворителен за танцуващите, когато не злоупотребяват със силите си, толкоз по-вредителен е, ако с часове се въртите, понеже подлежите на сърдечни болести, главоболия, повръщания и т.н.


Особено опасни са високите пети (токовете – б.а.), защото те имат много лошави последствия за женския организъм.


Понеже обаче убедени сме, че въпреки гореизложеното, много госпожи и госпожици ще танцуват през нощта, тежко облечени и стегнати от корсети, молим ги, за доброто на здравето им, да се предпазват поне от атмосферните променявания, и да не уталожват жаждата си със студени пития, когато са изпотени, а да се удовлетворяват с една чашка чай, кафе, ликьор. Нека оставят най-после един промеждутък от 2-3 часа между вечерята и бала, за да не се пречи на правилното храносмилане, от което зависи благосъстоянието и здравето на тялото.“


След тази интересна здравна беседа в същия материал следват съвети към дамите как да влязат в балната зала, защото според авторката на материала това е изключително важно и може да повлияе сериозно върху цялата вечер:


„Ако сте тънка и висока, то влезте в салона подир друга по-тънка от вас (В края на ХІХ век дедите ни смятали прекалено слабите момичета за болнави, което сериозно ограничавало шансовете им да си намерят добър съпруг – б.а.), ако сте дебела, то влезте подир по-дебела от вас. Ако сте руса, то влезте подир черноока и обратното. Ако облеклото ви е просто, то влезте след госпожа облечена с тъмна рокля. Пазете се особено, да не влизате тутакси подир една жена, която е много хубава и облечена богато. Недейте забравя, че звездите от първа величина затъмняват съвсем околните си звезди, затова оставете да премине произведеното от влизането на една красавица впечатление, та после влезте.“


Доста прагматични и практични съвети, които и днес биха послужили добре на самочувствието на дамите, особено на тези, които точно преди празничните дни откриват, че всичките им любими рокли са се свили на закачалката в гардероба и вече са с размер или два по-малки.


Задължително условие за организаторите на бала било да осигурят специална стая за дамите, където да им бъдат осигурени огледало, сапун, вода, парфюми и шивачка, за всеки случай. 

 

МОДАТА В КРАЯ НА XIX И НАЧАЛОТО НА XX ВЕК – един изтънчен свят, в който жените са отрупани с волани, дребни къдри, панделки и дантели.

 


Разбира се, посещението на бал си имало и своите правила

Това било събитие, в подготовката на което вземали участие както домакините, така и поканените гости, спазвайки доста консервативен и сложен ритуал:


„Поканите се разпращат точно 8 дена преди бала, за да имат време госпожите да се приготвят. Домакинът трябва да обърне особено внимание на музиката, за да бъде тя добра. Ако балът се продължи повече от полунощ, то неизбежна е вечерята в 1 или 2 часа след полунощ, състояща се обикновено от студени ястия. До полунощ черпете гостите ви с чай и галети (дребни солени печива – б.а.), ром или мляко, а от време на време с вишнапи, сомади (в случая става дума за дребни сиропирани сладкиши – б.а.), сладка. Никак не се позволява да си държите гостите до 1 ч. след полунощ, без да ги черпите с нещо.


Майката, която придружава млади дъщери, винаги трябва да носи тъмна рокля. Госпожите танцуват с ония господа, които са им представени. От това правило трябва да се прави изключение за военните.“


Никоя дама нямала право да откаже да танцува с кавалер, който вече й е представен, а ако си позволяла подобна волност, се обричала на самота за цялата вечер, защото по протокол трябвало да откаже и на всички останали кавалери. Момичетата след всеки танц били длъжни да се върнат при майките си и абсолютно им било забранено да отиват с кавалер до бюфета или някоя от другите стаи. Една девойка не можела да танцува повече от два пъти с един и същ кавалер един и същ танц. Примерно, ако два пъти танцувала с един кавалер валс, то третия път можело той да я покани за полка или друг вид танц, но не и за валс. 


Правилата за поведение на дамите и господата били доста строги

„Никак не е прилично дамите да показват предпочитание към един или друг кавалер. Да не се разговарят с кавалерите интимно, а да отговарят само лаконично на запитванията им. Да не се присмиват или подиграват с неопитните танцьори…


Никой път млада вдовица или жена на която мъжът и отсъства да не дава вечеринки или балове. Нито пък да приема такива покани, освен от роднини или от много близките си, но и тогава не танцува.“


Етикетът изисквал още по време на бала никоя от дамите да не обсъжда тоалета на друга дама. Една седмица след събитието било задължително да посетят отново домакинята, за да й благодарят.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още Непознатата история: Първата проява на движението на суфражетките във Варна

Непознатата история: Разхубавяването на летовна Варна

Коментари

Новини Варна