IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:59 | 4 януари 2017
Обновен: 09:20 | 2 май 2024

Маями – райско кътче за бедни и богати

Милиони гости от цял свят се убеждават в това всяка година

По материала работи: Пламен Янков
Маями – райско кътче за бедни и богати

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №20 – Маями, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №19 е Истанбул, преди това са Пърт, Осло, Дубай, Лисабон, Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, а преди него Голямата ябълка – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Маями е разположен на юг

в щата Флорида в САЩ. Атлантическият океан мие бреговете му, като на около 70 км са Бахамите, а на 200 км – Островът на свободата – Куба. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този далечен до нас град е $49,06.


Маями има около 500 000 души население, но урбанизираната територия като цяло е много по-населена. Агломерация в града доближава 5 млн. души, което също е неточно предвид динамиката на жителите. Което автоматично прави всякакво преброяване безсмислено.


Това е изключително развит международен курорт, 

който всяка година посреща милиони гости. Статистиката сочи, че те са над 12 млн. годишно. Много от тях решават да останат в  Маями за постоянно. Особено по-богатите, които буквално се влюбват в  района. Но можете да дойдете и без дебел портфейл – за всеки има по нещо. А, да, това е и единственият голям град в САЩ, основан от жена – Джулия Тътъл през 1896-а. Ще чуете доста испанска реч, защото много от бегълците от Куба са предпочели да се преселят тук.


И има защо - градът е изключително красив и дава много възможности. Повечето от посетилите твърдят, че не са виждали по-привлекателно кътче на планетата. Уникалният курортен град няма архитектурните екстри на Ню Йорк, Париж, Рим и Лондон, но пък разполага с голям магнетизъм. Излъчва екзотика и топлина, затова и логично мнозина решават да останат тук за постоянно.


Маями напомня на легендарни градове

като Марбеля (Испания), Сърфърс Парадайс (Австралия), Канкун (Мексико) и Голд Коуст. От филмите знаем, че най-привлекателен и лъскав е Маями Бийч. Това е тясна ивица земя със забележителни бели пясъчни плажове. Крайбрежната алея е подредена като по конец, лазурните води на океана мамят под листата и сенките на кокосовите палми.


Встрани са разположени бутици, луксозни ресторанти и хотели, кафенета. Целогодишно туристите се тълпят в Маями Бийч, като дори през януари няма свободни места по плажа.


Известните и богатите по цял свят

се събират тук и намират време за отдих и бизнес в това райско кътче. В своеобразни оазиси-островчета с палми и други тропически растения можете да видите едни от най-забележителните къщи – на по няколко етажа с огромни басейни. Дори холивудските знаменитости предпочитат Маями за свой дом. Красивата гледка приключва през нощта – светлините на небостъргачите и даунтанът създават поразяваща гледка.


Маями се свързва чрез мостове

с островите Флорида Кийс, които се простират от югозапад до североизток в най-южния район на щата. Край Маями е и единственият коралов риф в САЩ, като изключим Хавайските острови. Флорида Кийс са част от агломерацията на Маями. Между най-южните предградия на курортния град и Кей Ларго (един от най-близките острови) разстоянието е по-малко от 40 км. Инфраструктурата е много добра и разстоянието не е проблем за гражданите, които го изминават всеки ден.


И не забравяйте - това е парти центърът на САЩ. Навсякъде и по всяко време в града има голямо музикално събитие. Туризмът тук има много лица и неслучайно Маями е признат в цял свят.

 

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

 

 

ВСЕКИ ДЕН на брега има концерт или друго събитие.

 

 

 

МАЯМИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ за различни варианти за спорт и релакс.

 

 

 

РЯДКО НА ПЛАЖА може да се намери място за хавлия.

 

 

 

ВЕТРОХОДСТВОТО е сред емблематичните за града прояви.

 

 

 

КРУИЗНИТЕ КОРАБИ возят милиони туристи.

 

 

 

НОЩНИЯТ ЖИВОТ в Маями е също толкова бурен.

 

Черно море

 

Четете още Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Коментари

Новини Варна