IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:45 | 21 декември 2016
Обновен: 02:05 | 29 април 2024

Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Край Босфора си дават среща бъдещето и миналото

По материала работи: Пламен Янков
Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №19 – Истанбул, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №18 е Пърт, преди това са Осло, Дубай, Лисабон, Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, а преди него “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Истанбул се намира на двата бряга на Босфора,

а за него е характерна картината на минарета и куполи. Това е един романтичен град с изключително древна история, която започва още в зората на Византия и преминава през Османската империя. Сега е най-голямото културно и туристическо средище в Турция. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този близък до нас град е $49,15. По улиците му са минавали еничарите и кръстоносците, джамиите нямат равни на себе си, а пазарът Капалъ чарши е един от легендарните на планетата и подсказва, че търговията е сред приоритетите тук.

 

Няма да припомняме цялата история

от Константинопол до наши дни. Съвременният Истанбул е динамичен и съвременен метрополис. Районът около площад „Таксим“ дава възможности за нощен живот както в най-големите световни туристически средища. Без да е столица, Истанбул е основен град в Турция – намира се в Азия и в Европа. За да придобиете представа за красотите му, може да посетите Синята джамия, музеите, Желязната църква “Св. Стефан” и  „Св. София“. На тур с корабче през Босфора ще научите легендата за Девичата кула, но не забравяйте и друга кула – „Галата“, в която вече има нощен бар и ресторант. Пак край водата в кв. „Бешикташ“ ще видите дворецът „Долмабахче“. Той съчетава неокласицизъм, рококо и барок. 

 

Авторът на тези редове е имал възможността

да посети много от забележителностите на Истанбул. До неотдавна там имаше възможност да се насладите на старт от “Формула 1”. Пистата е разположена в азиатската част на града и макар мнението е, че там туризмът не е толкова развит, все пак имате възможността да посетите почти европейски мол, да седнете на кафе или дори да се разходите из многобройните паркове в района. А ако видите градинка и котки, насядали вместо хората по пейките – не се изненадвайте: това са свещените за мюсюлманите животни, спасили живота на самия пророк Мохамед.


Езиковата бариера практически не съществува

в Истанбул, но е добре да добавите още няколко турски думи към средностатистическия балкански запас от региона. В много от забележителностите в европейската част на града се говорят всевъзможни езици, включително и специфичната за града „лингва франка“, съчетаваща словесното богатство на полуострова. Практически всякакви валути вървят, с добро око обаче се гледа на доларите и еврото. Но може да платите (особено в Капалъ чарши) в стерлинги, йени и дори в левове.

 

Все пак внимавайте,

защото не всички  са коректни в алъш-вериша. За любителите на алкохола е добре да знаят, че могат да пийнат в ресторанти за чужденци. Като цяло няма особени гаранции за качеството. Вода се консумира само от бутилка, в никакъв случай от водопровода. Има продавачи на тази живителна течност из целия град. На чешмите пък любезно е написано, че можете само да се миете. Събитията от последната половин година е добре да направи всеки по-внимателен, да има всички необходими документи в себе си, особено ако пътуването е с автомобил.


Като цяло Истанбул съчетава най-доброто от Азия с европейски привкус. Предвид близостта му до България едно посещение в този невероятен град е просто необходимо!

 

БОРИС ПРОДАНОВ

 

Кулата „Галата“ 

 

 

Приказният дворец Топкапъ

 

 

НОЩНИЯТ ЖИВОТ край Босфора е доста оживен. 

 

 

 

Капалъ чарши

 

 

НАСРЕД БОСФОРА – „Къз Кулеси“, т.е. Девичата кула (днес шикозен ресторант).

 

 

Св. София

 

 

 

ИСТАНБУЛ ПРИЕМА легендарни регати.

 

 

НОВА ГОДИНА край Босфора.

 

Снимки ИНТЕРНЕТ
 

Четете още Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

Коментари

Новини Варна