IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:09 | 14 декември 2016
Обновен: 22:05 | 2 май 2024

Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Столицата на щата Западна Австралия привлича с уникални забележителности

По материала работи: Пламен Янков
Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №18 – Пърт, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №17 е Осло, преди това са Дубай, Лисабон, Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, а преди него “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Пърт е столицата на щата Западна Австралия

с население над 1,7 млн. жители. Заслужил е прозвището "Градът на светлината", когато всички запалват в домовете си светлини, за да поздравят през 1962 г. американския космонавт Джон Глен, влязъл в орбитата около Земята. Пърт повтаря ритуала при полета му и със совалката през 1998 г. Тогава той е на 77 г.


Влизането в атмосферата на Пърт е интересно преживяване. Най-оживени са улиците  рано сутринта и привечер, когато е и най-приятното за разходка време. По това време градът изглежда и най-красив. Стотици хиляди хора от различни раси препускат забързани, говорят различни езици и създават своеобразен мравуняк. По пладне Пърт е в плен на жегите и навън не е особено комфортно. Субтропичният климат засилва усещането за горещина и всеки търси сенчесто и прохладно място. Когато слънцето започва да клони към хоризонта, става по-приятно. През лятото на сянка е около 33°C (през януари) , а през зимата (юли!) – до 17°C. Като цяло не вали много, с изключение на юни – юли. 


Само зимата е сезон, в който може да се отиде на обяд

без опасения за слънчасване. Но пък вечерите и следобедите в Пърт са изключително приятни и всеки е готов да изхарчи парите си, без дори да се замисли. Настъпващата откъм река Суон и океана прохлада е повод за релакс в някое от „капанчетата“ в града. Туристите, дошли в центъра, задължително трябва да посетят „Сентръл парк тауър“ – 249-метрово здание от стомана, бетон и стъкло, което сутрин посреща първите лъчи на Слънцето, а вечер ги изпраща. „Кингс парк“ също си заслужава отделеното време, разпростирайки се на висок хълм в центъра на Пърт. Този огромен парк в централната зона заема над 3 км от северния бряг на река Суон. Ключова забележителност там е военният мемориал. Той е разположен в най-високата част на „Кингс парк“ и от него се открива прекрасна панорама към Пърт. 


Кръглата къща е на самия бряг на Индийския океан,

с каменна масивна фасада. Тя стои гордо там от 1829 г. Ако имате път в околностите, трябва да я видите на всяка цена. А на 116 км северозападно от града, на брега на Индийския океан, е разположен Националният парк „Намбунг“. В него е и малката, но изключително красива пустиня Пинакълс – може би най-живописната местност с пясък на планетата. Каменни блокове с височина над 5 м допълнително внасят неповторимост в пейзажа. Тези странни стърчащи от земята скали са продукт на природни сили и най-вече на ерозията, която е изваяла и други причудливи форми. Само на 18 км от брега на Пърт се оказвате в рая – Ротнест айлънд е съхранил девствена природа. И ви чака един от най-интересните и симпатични бозайници на планетата – куока. Селфито с него вече е хит.

 

Мястото е идеално и за екотуризъм,

а самият Пърт е и ключов винарски район. Просто задължително е посещението на някоя от многобройните винарни около града. Там с чиста съвест трябва да дегустирате от продукцията на местните майстори. Само така ще усетите вкуса на наистина качественото австралийско вино.


В Пърт преобладават туристите, които пристигат основно за бизнес. Но все повече гости пристигат и заради прекрасните плажове и живописната природа. Пърт е лесно достъпен град, който поддържа многобройни самолетни линии с основните градове по света. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този приятен град е $112,37. А съчетанието с неповторима природа и туристически забележителности безспорно е уникална комбинация.

 

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

 

ЧЕРНИТЕ ЛЕБЕДИ са запазена марка на реката Суон. От swan (англ. – лебед) идва и името й.

 

 

УНИКАЛНА СМЕСИЦА НА ПУСТИНЯ С ОКЕАН в околностите на Пърт. Мястото наистина е уникално.

 

 

ГРУПОВО СЕЛФИ с куока. Симпатичният бозайник се ползва с голяма популярност както сред туристите, така и сред местните.

 

 

ЗЕЛЕНИНАТА В „КИНГС ПАРК“ дава възможност за отдих от забързаното всекидневие на модерния град.

 


ПАРТИ НА БРЕГА. Пърт дава възможности за всякакви забавления на плажа.

 


РОТНЕСТ АЙЛЪНД ОСВЕН С КУОКА е известен с възможностите си за купон на плажа.

 


ЯХТИТЕ СА ЕДНА ОТ ЗАПАЗЕНИТЕ марки на Пърт и Австралия.

 


НОВА ГОДИНА В ПЪРТ: можем да празнуваме по къс ръкав на фона на фойерверките.

 

Черно море

 

Четете още Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Коментари

Новини Варна