IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
08:57 | 7 декември 2016
Обновен: 17:41 | 2 май 2024

Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

Норвежката столица е красива и зиме, и лете

По материала работи: Пламен Янков
Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №17 – Осло, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на рейтинга са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №16 е Дубай, следват Лисабон, Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, следва “Голямата ябълка” – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).


Осло е столицата на Норвегия,

а градът е трети по големина на целия Скандинавски полуостров. Изпреварват го само Стокхолм и Хелзинки. Той е основан  през 1048 г. За столица е провъзгласен през 1300 г. от крал Хаакон V. Реката Акер Елв разделя Осло на западна и източна част. На северозапад е разположена планината Холменколен. Там е зимният център за спорт, който се ползва със световна слава. По крайбрежието  можем да видим изключително древна крепост, която вече е превърната в музей. Задължително трябва да се обърне внимание на стария университет (направен от тъмен гранит), норвежкия парламент, националния театър (прочут с паметниците на легендарните норвежки драматурзи Бернсон и Ибсен). Националният музей пък е съхранил известните плавателни съдове – тръстиковата лодка „Ра II“  и сала „Кон Тики“ на пътешественика и учен Тур Хейердал. Както и „Фрам“ – малкия кораб с 3 мачти на Фритьоф Нансен, с който полярният изследовател се е опитал да покори Северния полюс.


През годините градът се разраства

най-вече благодарение на парите, които се печелят от петрола в Северно море. Там Норвегия разполага с голям брой полета. Площта на Осло достига близо 500 кв.км. Местното население се разраства до малко над 500 000 души. Осло е един от най-зелените и залесените градове в Европа. Местните са луди по зимните спортове и веднага след първия сняг всички се втурват да карат ски по близките писти. Лятото е сравнително кратко и всички се наслаждават  на красивата природа, на легендарните фиорди. Обикновено столичани пътуват на север – там обраслите с борове местности предразполагат към незабравими разходки из природата. Други пък предпочитат юга – там са сините води на Ослофиорд.


След зимата фиордът изведнъж се задръства

от множество сърфисти, плажуващи и моторни лодки. Затова и Осло обикновено се разглежда като дестинация за лятна почивка. Свързано е с факта, че зимата протича с твърде ниски температури, снегът е много, тъмнината – също. Туристите, посетили Норвегия след падането на снега, ще установят, че Слънцето се скрива в 15 ч. Малко е депресиращо, но пък се свиква. Добре е да не се пропуска площада пред кметството, който е основен туристически обект. Пред него спират автобусите на туроператорите, които обикалят из цялата столица. Както и корабчетата, които возят гостите, акостират на кея, разположен в непосредствена близост до кметството. В него обаче  се организира и традиционната годишна церемония за връчване на Нобеловата награда за мир.


От модерни развлечения до средновековна архитектура

привличат туристите в Осло. И планините, и фиордите, и модерните сгради правят норвежката столица един от най-красивите градове в света, като и самата държава може да претендира за това. Почти неземни пейзажи само чакат хората да се докоснат до тях. И това е лесно постижимо, защото в Осло може да се върви пеша, да се кара колело, лодка или дори сърф. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този уникален град е $112,37. Това е една от най-високите суми в класацията от Топ 25 на градове на вода, но пък и Осло си заслужава!

 

Черно море

 


КАРАНЕТО НА КОЛЕЛО е предпочитано от жителите на Осло и внася особен колорит.

 

 

 

ПЛАЖ НА КЕЯ? Защо не, особено ако после можеш да скочиш и във водата!

 

 

 

КОГАТО ПАДНЕ СНЕГЪТ, яхтите на пристаните в Осло са особено красива гледка.


 

КАРАНЕТО НА СЪРФ между фиордите често се практикува и целогодишно.

 

 

 

ЕДНО ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ корабчета се готви да покаже прелестите на града на гостите на норвежката столица.

 

 

КОНЦЕРТ НА ЖИВОПИСНА СЦЕНА до фиордите. Осло е един от градовете в Европа с най-разнообразни фестивали.

 

 

КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ носят радост на малки и големи, а и събират всички.

 

Четете още В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Коментари

Новини Варна