IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
10:10 | 4 февруари 2017
Обновен: 03:28 | 29 април 2024

Десет отговора на детски въпроси, които могат да ви хванат неподготвени

Защо водата не гори?

По материала работи: Пламен Янков
Десет отговора на детски въпроси, които могат да ви хванат неподготвени

Децата гледат на света с други очи. Нищо не може да избяга от тяхното внимание – любопитството им наистина няма граници. Те непрекъснато задават въпроси и изискват незабавни отговори. То твърде често, на нас възрастните също не ни е лесно да им отговорим.


Ето и отговорите на някои от най-задаваните детски въпроси и техните отговори, които могат да утолят жаждата за знание на вашия малък изследовател, селектирани от obekti.bg.

 

Защо водата ври?

Когато загрявате водата, молекулите ѝ започват да се движат по-бързо. Със засилването на това движение разстоянието между молекулите става все по-голямо. И накрая идва един момент, в който връзките между молекулите стават твърде слаби. Те се разлитат една от друга и водата се превръща в пара.


Защо самолетите не падат?

Какво поддържа 162-тонния Боинг-747, така че да не се стовари върху главите ни? Самолетите не падат от небето благодарение на т.нар. „подемна сила“. Подемна сила се генерира тогава, когато въздухът протича едновременно над и под крилото на самолета. Защото въздухът се движи по-бързо от горната страна на крилото, там той упражнява по-малко налягане. В същото време плътният въздух под крилата избутва самолета нагоре. Колкото по-висока е скоростта, с която се движи самолетът, толкова по-голяма е подемната сила.


Защо снегът е бял?

Когато гледаме снежинките поотделно, всяка една е прозрачна и безцветна. Защо тогава преспите са бели? Когато снежинките се натрупат, заедно те пречупват и отразяват слънчевата светлината. Отразената светлина е бяла, защото слънчевата светлина е бяла. (Въпреки че преминаването ѝ през атмосферата кара слънцето да изглежда жълто).


Защо не се раждат хора със синя коса?

Човешката коса съдържа различни пигменти, които могат да я направят черна, кафява, жълта, или червена. Косата ни съдържа и малки въздушни мехурчета. Комбинациите от пигменти и броя на въздушните мехурчета в косата определят нейния цвят. Пигментите, с които разполагаме, няма как да произведат син или зелен цвят, когато се съчетаят.


Защо астронавтите се носят в космоса?

Противно на това, което много хора смятат, астронавтите на борда на Международната космическа станция не са свободни от силата на гравитацията. Земната гравитация засяга всички обекти, които са в орбита. Колкото до ефекта на безтегловност – той е налице, защото станцията и нейните жители всъщност падат към земната повърхност със скорост 7, 9 km/s. Но голямата височина, на която се намира станцията, правят това падане вечно. Това е все едно обектът да не успее да удари повърхността на Земята, а вместо това да се завърти около нея. Представете си кабината на асансьор, която пада от най-горния етаж на един небостъргач. Човекът в такава кабина ще изпита временна безтегловност. Астронавтите в орбита изпитват същото, но постоянно.

 

Защо небето е синьо?

Когато слънчевите лъчи навлизат в атмосферата, те се разпръскват и пречупват. Първоначално бялата слънчева светлина се разделя на седемте цвята на дъгата. Защото синьото е разпръснато повече от други цветове, то доминира небесната палитра. Но небето никога не е идеално синьо, защото присъстват и други цветове в спектъра.


Как се появява мъглата?

Мъглата се състои от безброй малки водни капчици или ледени кристали, висящи във въздуха, точно над земята. Мъглата се формира, когато въздухът е студен, а земята е топла, или обратното. И в двата случая се появава гъсто облаковидно покривало от водна пара или ледени частици и се разпростира по повърхността.


Защо водата не гори?

Водата е образувана като резултат от химическа реакция, при която водородът е оксидиран от кислорода и се отделя топлина. Защото тя вече е отделила топлината си, водата няма как да се гори при естествени условия.


Защо стрелките се въртят в една посока?

Преди да са измислени механичните часовници, хората са използвали слънчеви. В северното полукълбо движението на слънцето кара сенките да се движат от ляво надясно. По-късно механичните часовници използват същото движение по подобие на слънчевите.


Защо колелата са кръгли?

Кръглата форма е идеална за търкаляне по плоски повърхности. Тъй като всички точки по ръба на колелото са на идеално разстояние от неговата ос, тази ос остава на едно и също разстояние от земята и превозното средство не се кандилка нагоре-надолу по пътя. Ако пътищата ни са назъбени, щеше да ни е по-комфортно да караме коли с квадратни колела!

 

Четете още 12 деца, които приемат нещата твърде буквално

Откачените неща, които казваме на децата си

Детски съвети за брака

Забавни детски отговори на важни житейски въпроси

Дядо Коледа е червеният човек, който лети с шейната

40 урока към бащите, които имат дъщери

10 неща, които изненадващо наследяваме от родителите си

Ето какво принуждава децата да лъжат

Забавни статуси на майки в социалните мрежи

Забавни лъжи, които родителите казват на децата си

Коментари

Новини Варна