IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
13:21 | 28 февруари 2017
Обновен: 21:56 | 5 май 2024

Храни за свеж дъх

Какво да ядете и пиете?

По материала работи: Пламен Янков
Храни за свеж дъх

Денят на любовта мина, но целувките, с които дарявате любимия човек не са запазени само за 14 февруари, така че трябва да се стараете да имате свеж дъх, всеки един ден от годината.


Факт е, че на всеки му се случва да стане жертва на лошия дъх от време на време, но има стъпки, които можете да предприемете, за да е сигурно, че няма да раздавате „миризливи целувки".


Разбира се, най-важното е да поддържате добра хигиена на устната кухина и да ходите редовно на зъболекар.


Но, тъй като обикновено не зъбите са в основата на лошия дъх, а бактерията, която расте върху езика, трябва редовно да изчетквате и него от налепите.


Освен посочените стъпки, за предотвратяване на лошия дъх, вие можете да заложите и на някои храни (и напитки), които ще ви помогнат в начинанието „благоуханен дъх". Ето и кои са те:

 

1. Вода

Правилната хидратация може да бъде всичко, което е необходимо за подобряването на вашия дъх. Това е така, защото водата намокря устата и гърлото и отмива част от бактериите и хранителните частици, които са причина за лошия дъх.


2. Ябълки

Хрупкавите, богати на фибри храни генерират повече слюнка в устата. Слюнката е богата на кислород и е естествен враг на миризливите бактерии в устната кухина. Освен това ябълките помагат за премахване на плаката по зъбите.


3. Дъвка

Дъвката е познато средство за прогонване на лошия дъх. Тя стимулира производството на слюнка, която пък е враг на бактериите. Дъвката също и премахва хранителните частици, залепени върху зъбите.


4. Храни, богати на витамин С

Витамин С може да спре миризмата, причинена от бактериите, както и да неутрализира лошия дъх от консумирането на пословично миризливи храни като чесън и лук.


5. Кисело мляко

То не само е една здравословна закуска, но и подобрява категорично дъха. Киселото мляко намалява водородния сулфид в устата, който е отпадъчен продукт от анаеробните бактерии.


6. Пълнозърнест хляб

Колкото и странно да изглежда, придържането към нисковъглехидратна диета може да влоши дъха на човек. Това е така, защото, когато тялото не разполага с много въглехидрати, то изгаря мазнини, а този процес, води до производството на съединения, наречени кетони. Тези кетони се освобождават от тялото чрез потта, урината и понякога дори чрез слюнката, но тя пък става по-миризлива.


Ако усетите нещо подобно, включете здравословните въглехидрати в режима си на хранене като пълнозърнест хляб, например.


7. Канела

Не случайно толкова много неща и ястия биват ароматизирани с канела! Канелата е етерично масло, което има силата да убива миризливите бактерии.


8. Зелен чай

Флавоноидите в зеления чай помагат също за премахването на бактерии от зъбите и езика. По принцип зеленият чай „убива" лошите аромати.

tialoto.bg

 

Четете още 5 сутрешни ритуала за по-здравословен ден

Коментари

Новини Варна