IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
10:42 | 21 март 2017
Обновен: 04:48 | 26 април 2024

Ужасно Ви мирише устата?

Лошият дъх може да се окаже алармиращ симптом за някои заболявания

По материала работи: Пламен Янков
Ужасно Ви мирише устата?

Институт по паразитни болести е открил нова причина за халитозата (лош дъх): заразяване с паразити. Наскоро завършено изследване доказва, че отпадъчните продукти от паразитите са токсични и създават благодатна почва за гнилостните бактерии в стомаха. Това е причината, поради която хората, заразени с паразити, имат лош дъх.

 

За този здравен проблем говори д-р Михаил Петров, завеждащ звено в институт по паразитни болести.

 

— Д-р Петров, благодаря ви за гостуването. Ще започнем с основния проблем. Вярно ли е, че болшинството от населението на България е заразено с паразити?

Да. В сравнение с други страни, ние заемаме една от водещите позиции. Поради лошото екологично състояние, бездействието на властите и безразличието на хората.

 

— Д-р Петров, верни ли са резултатите от изследванията, които показват връзка между заразяването с паразити и лошия дъх?

Допреди броени години, медицинската общност смяташе, че лошият дъх се е проблем, изцяло зароден в устната кухина. Въпреки това последните проучвания показват, че проблемите със стомаха и черния дроб (които винаги се наблюдават при паразитните болести) също водят до лош дъх. Учените също подчертават, че този привидно "нормален симптом" не трябва да се игнорира. Заразяването с паразити винаги води до сериозни болести.

 

Аз лично имам доверие на резултатите от изследването, проведено в нашия институт. Обичайният "лош дъх" се превръща в сериозно заболяване. Около 92% от смъртните случаи сред хората са причинени от паразитни болести. И не става дума само за смърт поради заболяване.

 

— Когато говорим за паразити, обикновено имаме предвид червеи. Нима те причиняват лош дъх и дори смърт?

В действителност е голяма грешка да се смята, че единствените паразити са червеите. Има огромно разнообразие от паразити, които живеят в различни органи на тялото. И те причиняват различни оплаквания. И между другото, многоклетъчните червеи — или по-точно казано хелминтите, са много опасни. Те буквално унищожават червата, причинявайки разлагане и в крайна сметка смърт. Но дори червеите трудно могат да бъдат намерени и унищожени.

 

Наред с тях има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта или стомаха. И почти всички от тях са смъртоносни. Някои от тях незабавно започват да действат агресивно и да унищожават тялото. Други паразити живеят незабелязано, докато броят им не стане толкова голям, че тялото не може повече да се бори и така човекът умира.

 

В същото време мога да кажа уверено, че практически в тялото на всеки има паразити. Проблемът е, че повечето много трудно могат да бъдат открити. И чак когато последиците от инфекцията стават забележими, специалистите се опитват да ги отстранят. Дори и при аутопсия са нужни специални тестове, за да се открият паразити. Поне за повечето от тях.

 

Има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта, стомаха. И почти всички от тях са смъртоносни. Всичко обикновено започва просто с лош дъх.

 

— Може ли да дадете конкретни примери на заразяване с паразити?

Мога да изброя стотици случаи. Но по-скоро ще се съсредоточа върху онези примери, които демонстрират ясно опасността от паразитите.

 

Първо, оказа се, че някои тении могат да причинят рак. Освен това червеите са тези, които се развиват рак първи. Но злокачествените клетки от тях се разпространяват из тялото на човека, заразявайки го. Това се случва, когато на ларвите на паразита стигнат е лимфните възли от червата. Те съответно се превръщат в ракови образувания и в заплаха за човека. Смъртта настъпва буквално в рамките на няколко месеца. Пореден случай на смърт от такъв тумор имаше миналата седмица.

 

Друга често срещана цел на паразитите е мозъка. Заразяването му води до неврози, бърза умора, прекомерна раздразнителност и внезапни промени в настроението. И в по-напреднал стадий, с увеличаването на паразитите в мозъка, се развиват по-сериозни заболявания и в крайна сметка се стига до летален изход.

 

Третият пример е заразяване на човешко сърце. Смята се, че това заболяване е много рядко. Но в действителност, паразити в сърцето се намират у приблизително 23% от хората. Или с други думи у всеки четвърти човек. В началния стадий те са напълно неоткриваеми и нямат влияние върху организма. Но с времето броят им се увеличава и започват да стават забележими. Те са в основата на много болести на сърцето и ако говорим за внезапна смърт вследствие на сърдечен арест, паразитите са причината в почти 100% от случаите.

 

— Има ли някакви други опасни последици от заразяването с паразити?

При мъжете, паразитите причиняват простатит, импотентност, аденома, цистит, камъни в бъбреците и пикочния мехур. 


При жени той причиняват болка и възпаление на яйчниците, миоми, маточни фиброми, т.н. бучки в гърдата, както и възпаление на надбъбречната жлеза, пикочния мехур и бъбреците. И, разбира се, тези проблеми са придружени с преждевременното стареене на кожата, бръчки, торбички под очите, брадавици и папиломи по лицето и тялото.

 

— Как да се предпазим от паразитите? Има ли някакви изследвания, лекарства?

За съжаление, може да се каже, че няма сигурни методи за диагностициране на паразити в тялото. Това е донякъде поради съществуването на много видове паразити (известни са повече от 2000 вида) и отчасти поради затрудненото им откриване. Цялостно изследване за паразити може да се направи само на 1-2 места в страната и ще струва много скъпо.

 

Симптомите на паразитна инфекция, са следните:

лош дъх;
алергии (обриви, сълзене очи, хрема);
обриви и зачервяване на кожата;
чести настинки, възпалено гърло, запушен нос;
хроничната умора (когато умората настъпва бързо, независимо от извършваната дейност);
често главоболие;
запек или диария;
болки в ставите и мускулите;
нервност, безсъние и нарушения на апетита;
тъмни кръгове и торбички под очите.
Ако при вас се среща дори един от симптомите, тогава има 99% шанс да страдате от паразитна болест. И трябва да се отървете от паразитите възможно най-скоро!

 

Източник: abrst.pro

 

Четете още Храни за свеж дъх

Коментари

Новини Варна