IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:52 | 5 септември 2017
Обновен: 17:02 | 17 април 2024

Защо инфарктите стават по-често през нощта?

Отговаря д-р Снежина Маджарска

По материала работи: Юлиян Атанасов
Защо инфарктите стават по-често през нощта?

Сърдечно-съдовата система е една от малкото, която работи постоянно и то в почи един и същи ритъм. Почти. По естествен начин след заспиване дейността на сърцето намалява своята интензивност, съответно на по-ниските потребности на организма. Забавя се ритъмът, ударите стават по-слаби и равномерни, намалява количеството изтласкана кръв, спада артериалното налягане и така сърцето също почива.

 

Защо инфарктите са по-чести нощно време?

 

Какво обаче се случва, когато в някой от съдовете има стеснение. Тези стеснения обикновено са следствие на атеросклеротични плаки и са основата на исхемичната болест на сърцето и миокардните инфаркти. Когато се насложат стеснен кръвоносен съд и слаб дебит на кръвотока болният се оказва в ситуация със силно намалено кръвоснабдяване на някои зони в сърдечния мускул и симптоми на миокардна исхемия.Това обяснява защо в нощните или ранните сутрешни часове има по-висока честота на исхемичните пристъпи и сърдечните инфаркти. Нерядко след събуждането на болния поради задух и тежест в гърдите тонусът на тялото се подобрява, кръвоснабдяването се нормализира и оплакванията изчезват със или без прием на лекарства. Ако обаче въпреки това оплакванията продължат повече от 10-15 минути е важно да се потърси медицинска помощ.

 

Какви други състояния благоприятстват влошената сърдечна дейност през нощта?

 

Има още няколко фактора, които предразполагат пренатоварването на сърцето през нощта. Обилната вечеря и преяждането нощем са изключително противопоказани, за да се предотврати претоварване на сърцето. Връзката между двете е фактът, че сърцето учестява своя ритъм и увеличва обема си не действие, за да помогне на увеличените потребности на стомашно-чревния тракт.

 

Нощта е времето, в което може да се получи и неочаквано сърцебиене. Това се обуславя от неспокойния сън, от тежки мисли преди заспиване, от прекаляването с цигари и кафета през деня. И късната вечеря има отношение и към сърдечния ритъм. Всичко това може и да не е отражение на сериозно сърдечно заболяване, но е възможно да е алармиращ симптом за такова.Има и болни, страдащи от артериална хипертония, които нямат добър контрол на оследната и завишават стойностите на кръвното през нощта. Сходна е ситуацията при болните със сърдечна недостатъчност. Легналото положение през нощния сън увеличава натоварването на сърцето и те понякога се будят с тежък задух и тревожност на фона на една развила се кардиална астма.

 

Високите стойности на артериалното налягане, аритмията и сърдечното свръхобременяване могат да способстват за влошаване на кръвоснабдяването на сърцето. В следствие на това се благоприятства намаляване на кръвотока и пристъп на исхемична болест или развитие на миокарден инфаркт по описания механизъм.

 

За влошаване на сърдечната дейност през нощта могат да благоприятват редица други заболявания, имащи денонощна цикличност. Едно от тях е сънната апнея, при което човек изпада в критични фази на спиране на дишането. След тези паузи той се буди стресиран, но още по-голям е стресът за сами организъм и в частност сърцето.Ендокринологичните заболявания също понякога търпят динамика през нощните часове. От една страна това се дължи на дългата пауза без прием на храна и медикаменти. От друга страна не винаги може да се предвиди какъв разход на енергия ще има през нощта, за да се дозират правилно медикаментите. Това е особено валидно за захарния диабет. Една хипогликемия има отражение върху сърдечната дейност и може да бъде опасна.

 

Какво може да се направи за да се предотврати среднощен сърдечен инцидент?

 

Най-важното е да се поддържа в добро състояние едно наличното сърдечно-съдово, белодробно или ендокринно заболяване. Желателно е винаги на нощното шкафче да има медикамент от групата на бързо действащите нитрати (какъвто е нитроглицерина) и той да се използва при нужда. Заставането в седнало положение и отварянето на прозореца за да влезе чист въздух често е достатъчно за отминаване на оплакванията. Въпреки това човек винаги трябва да има под ръка телефонът на своите близки и на бърза помощ.4

 

 

puls.bg

Четете още:10 съвета за успешен старт на новата учебна година

 

Коментари

Новини Варна