ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СВЕТИ ДИМИТЪР Е СРЕД НАЙ-ПОЧИТАНИТЕ СВЕТЦИ и най-вече в столицата Търново. Първите Асеневци смятат свети Димитър за свой покровител.
На Димитровден стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. Празникът се характеризира с обредното полазване - гадаене по първи гост. Обредът е същият, като този на Игнажден, но на Димитровден се нарича булезене, булезване или полязка. Вярва се, че ако първият булазеник е от мъжки пол, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако булазеникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна.
На Димитровден стопаните гледали дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярвали, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. За съжаление, през тази година на празника луната ще е във фаза „млада луна“, но може би това е знак за едно ново начало и по-добро бъдеще на селското стопанство у нас.
„СГЛЯДНО ХОРО“ на Димитровден.
Друго характерно за димитровденските обичаи е, че на този ден започвали годежите и сватбите, за които през усиления летен сезон нямало време. На Димитровден момите извивали „сглядно хоро“ пред погледите на ергените и техните родители. Там на мегдана възрастните избирали своите бъдещи снахи, а младите виждали понякога за първи път бъдещата си булка.
Днес една от малкото традиции, оцеляла през годините, е на този празник да се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.
Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.
Ето няколко рецепти, които може да ви помогнат да изненадате близките си на празника, а ако нямате време да сготвите или упражненията в кухнята не са вашата сила, може просто да купите едно пиле на грил и един ябълков щрудел от близката пекарна и да спазите традицията.
Тежък петел
ВНИМАВАЙТЕ МНОГО, КОГАТО КУПУВАТЕ ПТИЦАТА, защото ако е на повече от 5-6 месеца, месото може да остане жилаво.
Характерно за тази рецепта е, че птицата се пълни с месна плънка.
Необходими продукти:
1 бр. млад петел
1 голяма глава кромид лук
150 г сварен телешки език (обелен и нарязан на ивици)
100 г пушени свински гърди
2 с.л. брашно
1 филия стар хляб
2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 щипка захар
черен пипер
1 лимон
магданоз
олио
Начин на приготвяне:
Добре почистеният млад петел са намазва отвътре с малко мазнина. Натрива се със сол и черен пипер и се напръсква с лимонов сок (не ползвайте готов продукт, защото в повечето случаи е имитация). Дреболиите му се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, нарязва се на ситно и се смесват със ситно нарязаната глава лук.
Към тях се добавя натрошеният хляб, предварително свареният и нарязан на ивици език, жълтъците на яйцата, наситнен магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и се използва, за да се напълни петлето.
Отворът се зашива.
Пушените гърди се нарязват на тънки филии и с тях се покриват гърдите на птицата. Тя се поставя в подходяща тава, залива се със 2-3 с.л. мазнина, отстрани се сипва малко от бульона от дреболиите, покрива се с домакинско фолио.
Ястието се пече около 90 минути на умерена фурна, като от време на време се залива със соса от печенето. 10 минути преди готовност се залива със сметаната и се запича.
Готовият петел се прехвърля в чиния за сервиране. Сосът от печенето се сгъстява с брашното, подправя се с щипка сол, щипка захар и малко лимонов сок и се поднася заедно с месото.
Курбан с овче месо
ЗА ДА НЕ МИРИШЕ ОВЧЕТО МЕСО, НАКИСНЕТЕ ГО ОТ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР заедно с джолана в студена вода, към която добавете 4-5 с.л. оцет и по желание дафинов лист и няколко зрънца бахар.
Необходими продукти:
500 г овче месо (може да се замени и с агнешко, но ви напомняме, че по това време на годината в магазинната мрежа ще намерите само или дълбоко замразено, или вносно)
1 бр. овчи джолан
2 глави лук
3 домата
3 моркова
целина - корени
магданоз - корени
6-7 скилидки чесън (внимавайте да не е китайски, защото посинява при готвене)
Начин на приготвяне:
Ястието се приготвя, като месото и джоланът се посоляват и се сваряват. По време на варенето периодично отпенвайте. Варете, докато месото по джолана започне само да се отделя от кокала. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, без да се нарязват. Варят се до омекване.
Ябълкова пита за начинаещи домакини
ЛЕСНА И ВКУСНА ябълкова пита с орехи.
Необходими продукти:
1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
кора от лимон
2 ванилии
3 с.л. ром или вишновка
За сиропа:
2 ч.ч. захар
250-300 мл вода
1-2 ч.л. ром или вишновка
Начин на приготвяне:
Плодовете се настъргват на едро ренде. Всички останали продукти се прибавят до получаване на хомогенна смес. Пече се около 50 минути в умерена фурна.
Изстиналата пита се полива с готовия сироп.
МАНЯ ПЕТРОВА

22 пликчета с фентанил са открити у пловдивчани, спипани от полицията в Пазарджик
Kак технологиите променят професиите – поглед отблизо с Базар на професиите 2025
Радев: Българската армия трябва да изгради адекватни отбранителни способности
А1 подпомага близо 90 общини с дистанционна грижа за възрастни хора чрез Telecare
Франция ще тества в орбита спасителен скафандър за бъдещ пилотиран кораб
НАСА представя материали за 3I/ATLAS на специален брифинг: Какво да очакваме
Vega C ще изведе в орбита южнокорейския KOMPSAT-7 на 28 ноември
Зимното слънцестоене: Кога ще бъде най-дългата нощ в годината
Барса плаща 30 млн. евро за хлапак от Васко
След загубата на статута си: Капитанът на Левски с ключов ход
Карлос Насар пропуска Олимпиадата, ако избяга от България
Тежък удар за националите ни за мача с Грузия
Шоколадов тарт без печене и без захар
Beverly Hills Polo Club: Спортен шик за есента
Маникюри за зодия Козирог (+Снимки)
„Да обичаме себе си е най-важният урок, който хашимото и всяка болест иска да ни даде“
Масло от шипка и ползите му за здравето
450 абсолвенти от Випуск 2025 на Факултета по обществено здравеопазване получиха дипломите си на тържествена церемония във Варна
Чувствителни към стрес неврони може да се окажат причина за нарушен сън и деменция
Полезно ли е да включим в менюто си фъстъчено масло?
Telecare услугата на А1 подпомага близо 90 общини с дистанционна грижа за възрастни
Откъснатото от света село Емен има уникална природа, но си няма почти нищо друго (ВИДЕО)
Уолър от Фед подкрепя намаляване на лихвата през декември
Левски падна от ЦСКА в точния момент! "Сините" ще жънат успехи
Най-дългият прав път в света е над 250 километра
Златни улички и уютни кафенета: 6-те европейски града, където есента е най-красива
Ким Кардашян: Става ми все по-комфортно да съм необвързана
Коментари