ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СВЕТИ ДИМИТЪР Е СРЕД НАЙ-ПОЧИТАНИТЕ СВЕТЦИ и най-вече в столицата Търново. Първите Асеневци смятат свети Димитър за свой покровител.
На Димитровден стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. Празникът се характеризира с обредното полазване - гадаене по първи гост. Обредът е същият, като този на Игнажден, но на Димитровден се нарича булезене, булезване или полязка. Вярва се, че ако първият булазеник е от мъжки пол, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако булазеникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна.
На Димитровден стопаните гледали дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярвали, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. За съжаление, през тази година на празника луната ще е във фаза „млада луна“, но може би това е знак за едно ново начало и по-добро бъдеще на селското стопанство у нас.
„СГЛЯДНО ХОРО“ на Димитровден.
Друго характерно за димитровденските обичаи е, че на този ден започвали годежите и сватбите, за които през усиления летен сезон нямало време. На Димитровден момите извивали „сглядно хоро“ пред погледите на ергените и техните родители. Там на мегдана възрастните избирали своите бъдещи снахи, а младите виждали понякога за първи път бъдещата си булка.
Днес една от малкото традиции, оцеляла през годините, е на този празник да се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.
Димитровденската трапеза пази характерния си облик в българските домове, дори и в тези, в които няма именици.
Ето няколко рецепти, които може да ви помогнат да изненадате близките си на празника, а ако нямате време да сготвите или упражненията в кухнята не са вашата сила, може просто да купите едно пиле на грил и един ябълков щрудел от близката пекарна и да спазите традицията.
Тежък петел
ВНИМАВАЙТЕ МНОГО, КОГАТО КУПУВАТЕ ПТИЦАТА, защото ако е на повече от 5-6 месеца, месото може да остане жилаво.
Характерно за тази рецепта е, че птицата се пълни с месна плънка.
Необходими продукти:
1 бр. млад петел
1 голяма глава кромид лук
150 г сварен телешки език (обелен и нарязан на ивици)
100 г пушени свински гърди
2 с.л. брашно
1 филия стар хляб
2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 щипка захар
черен пипер
1 лимон
магданоз
олио
Начин на приготвяне:
Добре почистеният млад петел са намазва отвътре с малко мазнина. Натрива се със сол и черен пипер и се напръсква с лимонов сок (не ползвайте готов продукт, защото в повечето случаи е имитация). Дреболиите му се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, нарязва се на ситно и се смесват със ситно нарязаната глава лук.
Към тях се добавя натрошеният хляб, предварително свареният и нарязан на ивици език, жълтъците на яйцата, наситнен магданоз и черен пипер. Сместа се разбърква и се използва, за да се напълни петлето.
Отворът се зашива.
Пушените гърди се нарязват на тънки филии и с тях се покриват гърдите на птицата. Тя се поставя в подходяща тава, залива се със 2-3 с.л. мазнина, отстрани се сипва малко от бульона от дреболиите, покрива се с домакинско фолио.
Ястието се пече около 90 минути на умерена фурна, като от време на време се залива със соса от печенето. 10 минути преди готовност се залива със сметаната и се запича.
Готовият петел се прехвърля в чиния за сервиране. Сосът от печенето се сгъстява с брашното, подправя се с щипка сол, щипка захар и малко лимонов сок и се поднася заедно с месото.
Курбан с овче месо
ЗА ДА НЕ МИРИШЕ ОВЧЕТО МЕСО, НАКИСНЕТЕ ГО ОТ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР заедно с джолана в студена вода, към която добавете 4-5 с.л. оцет и по желание дафинов лист и няколко зрънца бахар.
Необходими продукти:
500 г овче месо (може да се замени и с агнешко, но ви напомняме, че по това време на годината в магазинната мрежа ще намерите само или дълбоко замразено, или вносно)
1 бр. овчи джолан
2 глави лук
3 домата
3 моркова
целина - корени
магданоз - корени
6-7 скилидки чесън (внимавайте да не е китайски, защото посинява при готвене)
Начин на приготвяне:
Ястието се приготвя, като месото и джоланът се посоляват и се сваряват. По време на варенето периодично отпенвайте. Варете, докато месото по джолана започне само да се отделя от кокала. Когато месото е почти готово, се добавят зеленчуците, без да се нарязват. Варят се до омекване.
Ябълкова пита за начинаещи домакини
ЛЕСНА И ВКУСНА ябълкова пита с орехи.
Необходими продукти:
1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
кора от лимон
2 ванилии
3 с.л. ром или вишновка
За сиропа:
2 ч.ч. захар
250-300 мл вода
1-2 ч.л. ром или вишновка
Начин на приготвяне:
Плодовете се настъргват на едро ренде. Всички останали продукти се прибавят до получаване на хомогенна смес. Пече се около 50 минути в умерена фурна.
Изстиналата пита се полива с готовия сироп.
МАНЯ ПЕТРОВА
Коментари