IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
13:35 | 19 февруари 2018
Обновен: 13:41 | 30 април 2024

Тайната на напитката на фараоните - за млада кожа и стегнато тяло

Как се приготвя тази невероятно вкусна и полезна отвара от суданска роза?

По материала работи: manager
Тайната на напитката на фараоните - за млада кожа и стегнато тяло

Към стандартните напитки “чай или кафе” в последно време все по-често се добавят и други напитки – по-редки, но не по-малко желани. Сред тези напитки попада и чаят от каркаде.

 

Ползите и вредите от този наситено червен чай от суданска роза са интересни не само за любителите на напитката, но и за учените. Резултатите от изследванията позволяват да определим кой и кога може да се глези с чашка красив и вкусен чай.

 

Какво е това каркаде?

 


Каркаде често се нарича чаят.


Това не е съвсем вярно, защото тази напитка няма нищо общо с чая. По-правилно е да наречем чай запарката от каркаде, която се прави от изсушени листенца от цветето хибискус.


Хибискусът наречен още суданска роза е красиво растение с големи червени цветове, месести листа, които имат изтънчен аромат и приятен кисело-сладък вкус. Цветята на хибискуса се използват не само за приготвянето на каркаде, но и в сладкарското производство за ароматизиране на сладка, мармалади и желета.

 

Каркаде се смята за национална египетска напитка.

 

 

В арабските страни чаят от каркаде се смята за лекарствено растение, което се използва за лечение на различни недъзи. Отнасят се към напитката с почит наричайки я кралска или напитката на фараоните.

 

Максимум вкус, максимум полза


Да си запарим каркаде никак не е сложно – можем да използваме както цели цветчета така или пакетчета. Важно е правилно да подберем съда. Контакта с метал ще влоши свойствата на напитката, затова трябва да използваме стъклена, порцеланова или керамична посуда.

 

 

Напитката е страхотна сама по себе си, без никакви добавки, но можем да подобрим вкуса ѝ с добавки. Например много харесват да пият чаят от каркаде със захар или мед, с лимон или мента. Ако напитката се поднася гореща, добро попълнение към нея ще са канела, карамфил, джинджифил.

 

Запарката от каркаде може да се добавя в различни компоти, сиропи и сладка – листенцата хибискус придават на десертите приятен аромат и страхотен цвят.  

 

Ползи от запарката с хибискус


Чаят каркаде е богат на антиоксиданти, които притежават подмладяващ ефект. Антиоксидантите защитават организма от така наречените свободни радикали и по този начин позволяват да запазим красотата и здравето си.


Придаващите ярко червеният цвят антоциани допринасят за укрепването на стените запарка-каркадена кръвоносните съдове, намаляват  пропускливостта на капилярите. Лимонената киселина, която е в изобилие подсилва организма и повишава съпротивителните му сили. А линолиевата киселина помага в борбата с мазнините и разтварянето на холестериновите плаки.

 

Полезните свойства на чая от каркаде не свършват до тук: напитката може да се използва като диуретично и спазмолитично средство, помага при висока температура и последствията от силен стрес. Редовната употреба на чай каркаде подобрява дейността на мозъка и позволява да се борим с умората. Освен това хибискусът влияе чудесно на пикочната система.

 

Изпита на гладно напитката помага да се борим с паразитиите. Също така средството е страхотно при борба с махмурлука: чашка-две каркаде помага на организма да се справи с последствията от пиенето и подобрява общото състояние.

 

Листата хибискус съдържат голямо количество пектин, който подобно на гъба почиства храносмилателните органи отвътре, помагайки да се отървем от натрупаните токсини. Ето защо препоръчват каркаде и при хора, опитващи се да се отърват от излишните килограми.

 

Вреда


Каркаде рядко предизвиква алергия, но все пак индивидуална непоносимост се среща. Освен това не трябва да се пие по време на обострение на болести на жлъчката или бъбреците. Не се препоръчва при язва и гастрит заради високата киселнинност.

 

Смята се, че горещата напитка повишава кръвното налягане, а студената го понижава.

 

Така хората страдащи от високо кръвно налягане е добре да пият чая с лед, а при ниско в топъл вид. Тези от вас, които нямат проблеми с кръвното налягане могат да употребяват чая, както студен, така и топъл, без да се тревожат за здравето си.

 

 

Как да си приготвим чай?


Можем да си направим чай от каркаде по няколко начина, които условно могат да се разделят на “горещи” и “студени”. В първия случай за приготвянето се използва вряла вода, а във втория студена вода.

 

Оригиналната египетска рецепта е нещо средно между тези два варианта – първо листенцата хибискус се накисват в студена вода за няколко часа, а след това сместа се кипва на бавен огън и се вари в течение на 3-4 минути. Готовата напитка се изцежда и пие гореща или студена.

 

Няма ясни правила и пропорции при приготвянето на напитката. Средно на една чашка се падат по 10-15 цветчета.  

 

Експерти твърдят, че най-полезен е студеният начин на приготвяне, при което цветчетата се накисват в студена вода в течение 6-10 часа. Това позволява да се съхранят всички витамини, които се унищожават при варене.  

 

cvetitaherbal.com

 

 

Коментари

Новини Варна