IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
19:46 | 7 август 2018
Обновен: 06:47 | 27 април 2024

Умереното пиене пази сърцето

Две чаши бира или вино активират ензим, който поддържа здравословното ниво на стрес

По материала работи: Ставри Таргов
Умереното пиене пази сърцето

Учените отдавна знаят, че консумирането на алкохол в умерени количества защитава сърцето. И вече са стъпка по-близо до разбирането защо. При изследване учени откриват, че употребата на малки количества алкохол може да защити сърцето, защото активира ензим, който поставя органа под здравословно ниво на стрес и го прави по-силен.
Изглежда, че ензим, наречен алдехид дехидрогеназа-2 (ALDH2), помага за преработването на токсичните странични продукти от разлагането на алкохола.

 

Както и ни помага да се отървем от молекулата, която сърдечните клетки създават, когато претърпят големи увреждания, като сърдечен удар. Това твърдение споделя екипа на Института по биомедицинска наука към Университета в Сао Пауло, Бразилия и Станфордския университет в САЩ.

 

Когато сърдечните клетки са изправени пред стрес, те създават голямо количество от вид съединение, наречено алдехид, което е прекалено токсично и може да повреди структурата на клетките. ALDH2 изчиства алдехидите от сърцето.

 

Сърдечните клетки създават биохимична памет за защита от стреса, известен също като предварителна подготовка. Когато клетките са поставени на по-високо ниво на стрес, те знаят как да се справят с тях.

 

Проучването показва, че умерената консумация на алкохол може да защити сърцето, но всичко зависи и от ДНК-то на индивида. От Световната здравна организация препоръчват като здравословна доза алкохол дневно не повече от две чаши бира или вино.

 

Учените са смятали, че липсата на кислород поврежда сърцето по време на сърдечни пристъпи. Но нови данни сочат, че уврежданията се причиняват от метаболизма на сърдечните клетки, които се сриват и кислородът отново влиза в тъканите.

 

„В новото ни изследване наблюдавахме, че активността на ALDH2 в сърцето, изложена на етанол преди исхемично-реперфузионното увреждане, остава равна на тази, наблюдавана в здраво сърце. Вярваме, че стресът, причинен от умерена доза алкохол, оставя памет и клетката се научава да поддържа ALDH2 по-активен", разясняват изследователите.

 

Констатациите са публикувани в списание Cardiovascular, съобщава Puls.bg.

 

Черно море
 

 

Коментари

Новини Варна