IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
20:38 | 17 август 2018
Обновен: 05:51 | 23 март 2024

Нисковъглехидратните диети съкращават живота

Твърдят учени

По материала работи: Борис Проданов
Нисковъглехидратните диети съкращават живота

Нисковъглехидратните диети съкращават живота, освен ако човек не е главно вегетарианец, показа ново американско изследване, съобщи британският в. "Индипендънт".

 

Учените установиха, че нисковъглехидратните диети, които станаха много популярни във Великобритания, САЩ и Европа, може да съкратят живота, особено когато месото и млечните продукти са основният заместител на съдържащите скорбяла храни.

 

Според американските учени при хората, които приемат умерено количество въглехидрати (50-55 процента от дневния прием на калории) има по-ниска смъртност в сравнение с хората, които приемат "нисковъглехидратни" храни, тоест под 40 процента от калориите.

 

Изследването показа, че не всички нисковъглехидратни диети са еднакви. Според един от авторите, професор Уолтър Уилът, епидемиолог от харвардското училище за обществено здраве "Ти Ейч Чан", прекалено много или прекалено малко въглехидрати могат да бъдат вредни, но това, което е от най-голямо значение е типът на мазнините, протеините и въглехидратите.

 

Привържениците на нисковъглехидратните диети заменят макаронените изделия, хляба и други основни храни с допълнителни протеини и мазнини, за да черпят от тях енергия.

 

Популярни форми на диетата са режимът на Аткинс и палеодиетата. Някои варианти на нисковъглехидратната диета позволява млечни продукти, а при други пък има въздържане от зеленчуци.

 

Според изследването, публикувано в сп. "Лансет пъблик хелт", най-здравословният вариант на нисковъглехидратната диета е този, при който се приемат много зеленчуци, растителни мазнини и бобови култури, за да заменят скорбялните въглехидрати.

 

Предходни изследвания навеждаха на мисълта, че нисковъглехдратните диети помагат за краткотрайна загуба на тегло и за подобряване на кръвното налягане, но имаше малко информация за дългосрочния ефект от тях.

 

Новото изследване показва, че например високопротеинова диета като тази на Аткинс може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност.

 

За целите на изследването учените са направили преглед на изследвания на хранителни режими от целия свят, обхванали 432 000 души. Само в САЩ те са проследили хранителните навици на 15 000 американци повече от 25 години и са проучили смъртността при тях.

novini.bg

Коментари

Новини Варна