IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
08:58 | 30 октомври 2018
Обновен: 07:44 | 30 април 2024

Непознатата история: Любовта на царя и белият сватбен кораб

Адмирал Вариклечков тръгва от Варна с парахода „Цар Фердинанд“ да доведе в България младата царица

По материала работи: Пламен Янков
Непознатата история: Любовта на царя и белият сватбен кораб

КОЛАЖЪТ ОТ СНИМКИ НА ДВАМАТА МЛАДОЖЕНЦИ Е ПУБЛИКУВАН в списание „Морски сговор“, бр.10 от 1 декември 1930 г.

 

 

Тяхната любов прилича на история от роман. За първи път се срещат на 25 септември 1927 г., когато българският цар  Борис ІІІ гостува на официален обяд в имението на италианския крал Виктор Емануил и кралица Елена. В този незабравим за него ден българският монарх се запознава с една 20-годишна млада жена - красива, умна, с деликатно бяло лице и одухотворени зелено-кафяви очи. Тя е принцеса Джованна Елизабет Антония Романа Мария, или просто Джо, както я наричат всички домашни – една от дъщерите на крал Виктор Емануил III (от Савойската династия) и на черногорската принцеса Елена Петрович Нагош. 

 

Джованна има и солидно образование – литература, история, латински, изкуство. Освен това говори френски и английски, рисува, пее, свири на пиано, виолончело и хармония. Според спомените на съвременниците му 33-годишният тогава Борис е възхитен, но и малко озадачен, защото Джованна е различна от благородничките, които той познава. Българският цар е силно впечатлен от чувството за хумор и  голямата дързост, която притежава младата принцеса. 

 

Любовта им е чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Този факт шокира обществото и те стават тема на разговор в салоните в цяла Европа. Разговорите за бъдещето на българския цар и красивата италианска принцеса се водят не само в салоните, но и на ниво най-висша дипломация, защото Борис не вижда живота си без Джованна и твърдо е решил да се венчае за нея. 


Преговорите продължават почти три години, през които двамата влюбени дори не се виждат. Водят се десетки разговори и спорове възможна ли е женитбата между католичка и източноправославен, като в дискусиите са замесени както Ватиканът, така и италианското и българското правителство, дори и чужди дипломатически представители.


Срещат се отново през януари 1930 г. на сватбата на италианския престолонаследник Умберто. Няколко седмици по-късно, в дома на любимата сестра на Джованна - Мафалда, Борис изговаря думите, които подготвя отдавна. Тя отговаря с „да“ на предложението за брак. 

 

ПРИНЦЕСА ДЖОВАННА ЕЛИЗАБЕТ АНТОНИЯ РОМАНА МАРИЯ - снимката е публикувана в списание „Морски сговор“, бр.10  от 1 декември 1930 г.
 

 

 

Следват нови преговори и дори заплахи от страна на двамата, че ако сватбата не се състои, той ще остане ерген и няма да даде наследник на престола, а тя обявява, че ще се оттегли в манастир.


Официалният отговор на италианското кралско семейство по обявяване на годежа се получава на 4 октомври 1930 г.
Сватбата е насрочена за 25 октомври 1930 г. в град Асизи, 

 

разположен в централната част на Италия в провинция Перуджа, област Умбрия. Мястото има символично значение за италианското кралско семейство - Асизи е смятан за религиозен център от католическите поклонници поради факта, че това е родният град на свети Франциск.


Цар Борис ІІІ решава да доведе съпругата си в България по море, като тръгването трябва да стане от морската столица - Варна. Ето как описва Сава Иванов пътешествието до Италия и обратно в статия със заглавието „Царската сватба“, публикувана в списание „Морски сговор“, бр. 10 от 1 декември 1930 г. (Тук представям части от този материал, които най-точно предават емоциите и фактите около царската сватба.)


„…В понеделник, на 20 октомври т. г., към 4,30 часа след обед параходът от Бълг. Търг. Параходно Д-во „Цар Фердинанд" напусна Варненското пристанище. Предварително в двунеделен срок, той бе ремонтиран, пребоядисан в бела боя, наново тапициран и разкошно декориран, при наблюдението и ръководството на Н. Ц. В. Принц Кирил и Капитан II ранг о. з. Ив. Вариклечков и при близкото участие на Морската полицейска служба. Морската учебна част и управата на параходното д-во. За този кратък срок, благодарение на денонощната усилена работа на българските моряци, заели се присърдце да създадат една подходяща обстановка за пътуването на българската царица от Италия до България, 

 

параходът „Цар Фердинанд“ се преобрази в една царска яхта

Още преди заминаването, на парахода бе командирован един взвод моряци, начело с мичман II ранг о. з. Рашев, за почетен караул при бъдещите височайши пътници и музиката на Морска учебна част. 

 

ПАРАХОДЪТ „ЦАР ФЕРДИНАНД“ - снимката е публикувана в списание „Морски сговор“, бр.10 от 1 декември 1930 г.

 

 

Под звуковете на „Шуми Марица", белият като лебед параход се отдели от кейовата стена, излезе от пристанището, изпратен и обсипан с благопожелания от насъбралия се многохиляден народ и се насочи към Босфора. „Цар Фердинанд“ отиваше в италианското пристанище Бриндизи, за да вземе и отведе в България височайшите младоженци веднага след сватбата им………… 


На 24 октомврий, в  8 часа сутринта, при малко дъждовно време, „Цар Фердинанд“ отдаде котва в пристанището на Бриндизи. Скоро се яви един военен катер, който въведе парахода в втория — вътрешния — басейн на пристанището, където бяха на котва един италиански кръстосвач, три ескадрени миноносеца и един миноносец. Параходът „Цар Фердинанд“ застана на вързала при кейовата стена срещу гарата, където трябваше да пристигнат Техни Величества. Остатъкът от този ден бе използуван за привършване на приготовленията по посрещането на височайшите младоженци и във взаимни визити между офицерите от парахода „Ц. Фердинанд“ и военните и граждански италиански власти.“


В същото време в Асизи се струпали хиляди хора, които искали да зърнат младоженците.

 

Това наложило общината да разшири гарата с няколко коловоза, за да може да посрещне всички влакови композиции. Заради царската сватба училищата в Асизи са затворени за десет дни. Наложило се кметът да пусне допълнителна телефонна линия, за да може всички чуждестранни журналисти, дошли да отразят събитието, да изпълнят задълженията си.


На 25 октомври 1930 г. (събота) в общината на градчето Борис и Йоанна (както вече ще се подписва като българска царица младата принцеса) подписват граждански брачен акт. Свидетели са тогавашният премиер Бенито Мусолини, в качеството си на държавен нотариус, и Андрей Ляпчев, министър-председател на България.

 

В Бриндизи тече усилена подготовка за посрещане на височайшите младоженци 

  Сава Иванов продължава разказа си: „Деня на сватбата на Н. В. Царь Борисъ III с Н. Кр. В. Принцеса Джиована Савойска — бе официален праздник за италианците. Всички военни и търговски кораби в пристанището бяха разцветени празнично с сигнални флагове. Сутринта, при повдигането на кърмовите знамена, италианските военни кораби дадоха салют от по 21 изстрела. През деня музиката на Морска учебна част свири в продължение на два часа в градината при пристанището. Вечерта офицерите от италианските военни кораби бяха устроили бал в клуба на журналистите……. 


На другия ден, неделя, 26 октомврий, се очакваше да пристигнат в Бриндизи височайшите младоженци. Сутринта в 7 часа пристигна със специален трен италианският престолонаследник, Н. Кр. В. Умберто, поздравен с по 21 изстрела от военните кораби в пристанището. В 7 часа и 40 минути, с друг специален влак пристигнаха височайшите младоженци Н. В. Царь Борисъ III и Н. В. Царица Йоана, посрещнати на гарата от Н. Кр. В; Италианския престолонаследник и приветствувани със съответните салюти от военните кораби. Негово Величество Царь Борисъ III поздрави почетната рота от гарнизона и заедно с Нейно Величество Царица Йоана се упъти по посланите и обсипани с цветя килими за близкостоящия параход „Цар Фердинанд“. Н. В. Цар Борис влезе пръв в парахода, последван от Н. В. Царица Йоана, Н. Кр. В. италианския престолонаследник Умберто, височайшата му съпруга Н: Кр. В. принцеса Мария Жозе и сестрата, на нашата царица Н. Ц. В. Хеоенската принцеса Мафилда. Височайшите гости бяха посрещнати на парахода от капитан II ранг о. з. Ив. Вариклечков, почетния караул и екипажа на кораба при звуковете на „Шуми Марица“. След кратка, мила и трогателна раздяла на височайшите младоженци със своите близки, във 10 часа и 15 минути параходът „Цар Фердинанд" се отблъсна от кейовата стена и напусна пристанището при хубав слънчев ден. В пристанището се беше събрал многохиляден народ, дошел да изпрати и изкаже чрез възторжени овации почитта си към своята височайша любимка, която като царица заминаваше за България………. 


В четвъртък, 30 окт. — към 7 ч. сутринта, параходът „Цар Фердинанд“ при отлично време и тихо море, излезе във водите на родното Черно море. Всички почувствуваха близостта на родината.

 

ЦАРСКАТА СВАТБА в град Асизи.
 

 

Към 11 часа сутринта параходът наближаваше българските брегове. В 11,30 часа, тъкмо при турско-българската граница, параходът „Цар Фердинанд“ беше посрещнат от българските полицейски кораби „Дръзки“, „Строги“ и „Смели“. Наближавайки към парахода, корабите приветствуваха височайшите младоженци с по 21 изстрели, обиколиха „Цар Фердинанд", бяха поздравени от Н. В. Царя и с мощното българско „ура" застанаха в строй фронт зад него. Параходът „Цар Фердинанд“  се движеше близко покрай българския брег, който беше почернел от стеклото се от далеч крайбрежно население, дошло да поздрави своите любими Цар и Царица. Всички лодки от крайбрежието беха излезли в морето и се движеха към кораба на височайшата двойка, приветствувайки с нескончаемо „ура“ пристигането й в български води…………………. 


Белият сватбен кораб на височайшата двойка 

и придружаващият го отряд полицейски кораби продължиха пътя си……………..“


При пристигането на младоженците на пристанището в Бургас сливенският митрополит Иларион подарява на Йоанна иконка на Исус Христос, която тя носи винаги в себе си до края на своя живот. Когато младоженците слизат от парахода, военната музика свири „Шуми Марица”, а няколко десетки възторжени граждани изливат вода върху прекрасните килими пред краката на доста изненаданата царица. Разбирайки, че хората правят това „за късмет“, тя също се влюбва в своите поданици. Любовта на царицата към българския народ е споделена. Тя неведнъж твърди, че българите притежават безброй вродени качества на древно величие на духа и на благородство, а според написаното от американския публицист Маркъм веднага след височайшата сватба: „Едно от най-добрите неща, които е направил цар Борис за своя народ, е довеждането на италианската принцеса Йоанна за царица в София, една от най-очарователните принцеси в Европа“.

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още Непознатата история: Печални спомени за приморци

Непознатата история: Убийство, опозоряване, обвинение в изнасилване и атаки в жълтите вестници

Непознатата история: Правилник за движението на автомобилите в гр. Варна и в окръга

Коментари

Новини Варна