IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
11:37 | 7 ноември 2018
Обновен: 13:19 | 19 април 2024

Многобройните ползи на пчелния клей

Той е богат на важни витамини, минерали и микроелементи

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: iStock

Един  от най-ценните дарове на природата е медът. Знаем за неговите незаменими ползи за здравето, но не бива да забравяме и за другите  пчелни продукти, които също могат да подобрят цялостното ни здраве като прополиса, който бива наричан още пчелен клей. 

 

Прополисът е смес от смоли, която пчелите събират от растителни източници, като дървесна кора. В  естествената си форма тази смесица от смоли, прашец и восък е кафява на цвят.  Той се използва за предпазване на кошера от бактерии и инфекции.

 

Наред с меда, медената пита, прашеца, пчелното млечице и восъка, пчелният клей е един от 6-те невероятни пчелни продукта. Защо е толкова полезен и от какво е съставен?

 

Съдържанието на прополиса варира в зависимост от географското разположение, вида на пчелите, видовете дървета и цветя около кошера и времето на годината. Основните съставки в него са дървесни и растителни смоли, восък, мастни киселини, етерични масла и други летливи вещества, прашец, основни минерали и други органични компоненти.

 

Пчелният прополис е богат на важни витамини, минерали и микроелементи, сред които магнезий, калций, йод, калий, натрий, мед, цинк, желязо, витамини от групата В, витамини С, Е, Р, както и полифеноли и флавоноиди. 

 

За какво е полезен прополисът?

 

Прополисът е едно от най-мощните лекарствени вещества, открити в природата. Има мощни противовъзпалителни, антивирусни свойства, което го превръща сред най-добрите естествени антибактериални вещества, ефективни срещу редица бактерии.

 

Прополисът може да се прилага и външно, като действа благоприятно при акне, херпеси, афти в устата, при ангини и болки в гърлото. 

 

Как се употребява пчелният клей?

 

Всичко зависи от целта на неговата употреба.  Може да го откриете под формата на тинктура, сироп, под формата на спрей аерозол за устата и гърлото, мехлеми за грижа за кожата, пасти за зъби, шампоан и сапуни, бонбони.

 

az-jenata 

 

Сьомгата и пъстървата помагат при астма

 

Четири признака, че се храните нездравословно

 

Кафето: Бързо приготвено, бързо изпито – полезно!

Коментари

Новини Варна