Проучвания показват, че куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да помогнат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки и да се намали честота на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло. Тя не е скъпа и се продава почти във всички магазини.
Към една от предишните ни рецепти (Рецепта на деня: Пилешки каренца с масло и шафран) имаше коментари, че ползването на шафран прави ястието прекалено скъпо. Вярно е, че шафранът е една от най-скъпите подправки в света. По-скъпа от него е само ванилията, която ние ползваме редовно.
Напоследък тази подправка се произвежда и в България, където се оказва, че има доста добри условия за отглеждане на шафрановия минзухар.
За подправка се използват именно тъмно оранжевите пипалца на това цвете, които в сух вид притежават прекрасен своеобразен аромат и леко нагарчащ вкус - 2-3 пипалца за едно ястие (това са милиграми). Тъй като шафранът е силна подправка, трябва да се използва в минимални количества. Предозирането може да направи блюдата горчиви.
Добре е предварително шафранът да се разтвори в малко горещ бульон или вода. Разтворът може да се използва след минимум 20 минути. В момента онлайн можете да си купите 1 гр. шафран за около 10 лв., а това количество ще ви стигне за няколко месеца. (Ако пътувате до Турция имайте предвид, че там тази подправка е неприлично евтина)
И така: Ориз с куркума, цвят от шафран и маслини
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
3-4 с.л. зехтин
1 малък морков
1 малка глава лук
1 ч.ч. черни маслини
1/2 ч.л. куркума
2-3 пипалца шафран - ако нямате шафран, просто увеличете количеството куркума на 1 ч.л.
щипка черен пипер
сол на вкус
2 ч.ч. зеленчуков бульон ( най-добре е да си го приготвите сами от парче глава от целина, морков, червена чушка, пащърнак и т.н.)
Начин на приготвяне:
Предварително разтваряме в горещия зеленчуков бульон куркумата и накисваме шафрана за около 20 мин.
За да не изстине го оставяме на най-слабата степен на котлона.
Нарязаните на малки кубчета морков и лук запържваме с ориза в зехтина, докато оризът започне "да дрънка".
Сипваме постепенно, докато разбъркваме бульона на порции, когато оризът поеме едната порция бульон, добавяме още малко и така докато поеме цялото количество.
Добавяме маслините, солта, черния пипер и 2 ч.ч. топла вода.
Покриваме с алуминиево фолио и поставяме в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 15-20 мин. (до готовност)
Това е едно прекрасно и много вкусно ястие, което можете да ползвате и за гарнитура на меса или риби.
Да ви е сладко!
Черно море!
Със салата от моркови и червено цвекло топим 5 кг. за седмица (РЕЦЕПТА)
Трикомпонентна печена тиква за гарантирано отслабване (рецепта)
Коментари