IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
08:18 | 18 ноември 2018
Обновен: 05:20 | 10 април 2024

Заблудите около имунната система

Вижте кои са те

По материала работи: Пламен Янков
Заблудите около имунната система

Знаем, че имунната система ни предпазва от инфекции, вируси и бактерии, но тя е много повече от това. Науката все още не е напълно наясно как работи този сложен механизъм и заради това се появяват редица митове, в които хората вярват. Те са свързани най-вече с това какво подпомага имунното здраве и какво му пречи. Особено популярни са митовете по отношение на инфекциите. Кои са най-разпространените заблуди за имунната система, в които повечето хора вярват?


Взимането на витамини и минерали увеличава имунната защита

 

Когато настъпи захлаждане, наближи есенно-зимният сезон, в който традиционно се разпространяват вирусни и грипни инфекции, хората започват да се вайкат и да се чудят как да подсилят имунната система, за да не се разболеят и този път.
Факт е, че дефицитите на важни вещества в дългосрочен план отслабват защитите на организма, но също така е вярно, че взимането на витамини и минерали всеки ден не ви прави задължително абсолютно защитени от вируси и бактерии. Дори предозирането с иначе полезни хранителни добавки би могло да доведе до опасни състояния и здравословни проблеми.


Приемът на витамин С предотвратява вирусни инфекции


Много хора приемат витамин С, понякога и в ударни дози, за да предотвратят вирусните инфекции в грипния сезон. За съжаление, според care2.com изследванията показват, че приемането на витамин С не помага за намаляване на заболеваемостта. Той е ефективен при вече налична инфекция и подпомага оздравителния процес като скъсява периода на боледуване.
 

Ако се разболявате от вирусни инфекции, значи имате слаба имунна система


В повечето случаи се разболяваме заради пряка експозиция на вирусните патогени, отколкото заради слаб имунитет. Имунитет се изгражда след среща на имунната система с непознатия патоген, а не чрез прием на витамини.


Според изследване, публикувано в commoncold.org, почти 95% от доброволно изложени на вирус пациенти са били инфектирани. 75% от пациентите са проявили симптоми в следващите часове, а 25% са имали асимптоматична инфекция, което означава, че вирусът расте в организма, но не предизвиква симптоми.


Активната имунна система ви прави по-здрави
 


Всеки човек има активна имунна система, дори страдащите от автоимунни заболявания и тези с имунен дефицит. Съществуват състояния, при които имунната система е в хиперактивно състояние, което може да доведе до алергични реакции към определени субстанции. Хиперактивната имунна система се свързва с астма, лупус, атопичен дерматит, хранителни алергии.

Az-Jenata 
 

 

Четете още:

 

Колко часа сън са необходими за децата до 12 години?

 

Коментари

Новини Варна