IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:38 | 9 декември 2018
Обновен: 15:55 | 15 април 2024

Лекар: Боята за коса крие рискове

Някои съставки предизвикват алергии

По материала работи: Пламен Янков
Лекар: Боята за коса крие рискове

Боите за коса крият сериозна опасност за нашето здраве. Хората, които ги използват, трябва да проверяват внимателно съставките им, защото някои предизвикват алергични реакции. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Мина Сълева от УМБАЛ „Александровска“. Дерматологът разкри в студиото на „България сутрин“ кои са рисковете, които крият тези продукти.
 

Голяма група от хора боядисват косите си. Не трябва да се стресират от това, но боите съдържат много съставки, има и такива, които са онкогенни. Хората трябва да проучват много внимателно съставките на боите, коментира специалистът от Клиниката по кожни и венерически болести.
 

По думите на д-р Сълева, алергичните реакции от боите са най-големият проблем вследствие на използването им. Всяка жена, която взима нова боя, може да тества дали е алергична към нея. Тя трябва да свали обеците си и зад ухото да нанесе малко от боята. След 48 часа се наблюдава кожата. „Ако няма реакция, жената може спокойно да използва боята“, добавя лекарят.
 

Ако човек има оплаквания от боята, която е закупил, е необходимо да използва друг продукт или да се обърне към дерматолог, за да се установи причината за алергичната реакция. Тогава се прави по-специално тестване, за да се установи коя е алергичната съставка.
 

„Има дерматологични тестове, кампании се правят в България. Хората могат да се информират, безплатно да отидат до дерматолог в техния град и да се тестват спокойно“, коментира още медикът. Според нея боите в салоните са с доста по-тежки съставки, които могат да ни навредят.


Tialoto.bg


4 домашни маски за сияйна кожа


Бира за здрава, мека и блестяща коса


Да боядисаш косата си в домашни условия? Възможно

Коментари

Новини Варна