IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
09:12 | 13 декември 2018
Обновен: 19:45 | 25 април 2024

Градове на вода: В двумилионния Сан Диего хората не заключват вратите си

Калифорнийската перла е един от най-обичаните градове в света

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: В двумилионния Сан Диего хората не заключват вратите си

Един от най-обичаните градове не само в САЩ, но и в света, е Сан Диего. И сигурно има защо. Разположен в най-южните части на американския щат Калифорния, със своето население от „само“ 2,5 милиона жители, Сан Диего е много различен от съседния задъхан и прашен Лос Анджелис. За милиони американци да живеят в Сан Диего е мечтата на техния живот, защото това е един от малкото градове в света, където все още има жилищни квартали, в които хората живеят толкова спокоен живот, че дори не заключват входните си врати.

 

Сан Диего е частица от онази Америка, която познаваме от филмите. Улиците са широки и чисти, все едно по тях още не са минавали никакви автомобили. От двете страни на пътя има дървета и алеи за пешеходци и велосипедисти. Къщите са големи и много красиви. Приличат на чисто нови. Американските закони са много строги и тук всеки е задължен да поддържа своята собственост в безупречно състояние.  Ливадите са окосени и зелени. Тук много се държи на красотата и на перфектния външен вид на жилищните квартали. Почти всички къщи имат в задните си дворове големи плувни басейни. В Сан Диего

 

сутрин вестникарче ти носи вестника,

 

а училищен автобус взема и оставя детето ти точно пред входната врата на дома ти. Тук младежите карат сърф през уикенда или играят волейбол на някои от най-красивите плажове в света, а животът е като във филм.

Университетът и пристанището от птичи поглед.

 

Сан Диего се намира непосредствено до границата с Мексико на 32° северна географска ширина. На запад от него е Тихият океан, а на изток има планини. На север предградията и малките окръжни градчета почти го свързват с Лос Анджелис. На юг се намира мексиканският град Тихуана.

Зоопаркът

 

Местният граничен пункт се смята за най-натоварения в света

 

От тук Тихуана е само на една ръка разстояние, но всъщност разликата е неописуема. Тук се срещат два напълно различни свята. На места между къщите в Сан Диего и къщите в Тихуана има само около 300 метра. Зоната е много строго охранявана, защото има множество опити от мексиканци с нисък стандарт на живот да преминат нелегално границата със САЩ, търсейки по-добър живот и работа.

 

Нощен блясък

 

 

Сан Диего е слънчев и топъл град. Той попада в субтропичния климатичен пояс. Това е едно от малкото места по света, които имат типичен средиземноморски климат. Времето в Сан Диего много прилича на това в Малага и Кипър например с тази разлика, че тук лятото е малко по-хладно, а зимата малко по-мека, но различията в температурата са незначителни.

Природата на Сан Диего и неговите околности е типично средиземноморска. Преобладават вечнозелени сухолюбиви растителни видове. Палмите са много често срещани – кралска палма, финикова палма и други. Разполага с великолепни плажове. Някои от тях са сред най-красивите не само в Америка, но и на континента.

 

Сан Диего е един от най-богатите и развити градове в Калифорния,

 

а Калифорния, от своя страна, е най-богатият щат на САЩ. Тук се развиват множество наукоемки отрасли. Много важно за местната икономика е развитието и изучаването на биотехнологиите. Образованието и здравеопазването са на изключително високо ниво. В Сан Диего ще откриете един от най-добрите университети в Америка – Калифорнийския университет. Специално място заема мощната туристическа индустрия, която е сред водещите източници на доходи за града. Един от главните центрове на туристическата индустрия в страната. Много важни за икономиката на Сан Диего са също и множеството военни бази на града. Напълно възможно е да ви е хванала „американската мечта“, докато четете тези редове. Нека все пак ви приземим с напомнянето, че този рай не е безплатен и имотите в Сан Диего не са по джоба на всеки. Наемите – също. Но нищо не ни пречи да отидем намясто и да се убедим във всичко казано. Или поне да помечтаем още малко.

 

Място има за всякакъв транспорт.

 

По материала работи: ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна